Britanija želi neobrazovane gejmere za tajne agente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Britanija u četvrtak je pokrenula dosad nezamislivu kampanju novačenja mladih ljudi koji nemaju visoko obrazovanje, ali su ovisnici o društvenim mrežama i videoigrama. Oni bi trebali pomoći tajnim službama u borbi protiv informatičkih napada.

"Želimo pojačati napore u otkrivanju najdarovitijih, koji će nam pomoći da očuvamo stručnost u informatici", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u Bletchley Parku, mjestu od povijesne važnosti - ondje je bio glavni stožer obavještajnih službi za prisluškivanje, koje su bile zadužene za razbijanje kodova u šifriranim porukama nacista tijekom Drugog svjetskog rata.

"Baš će mladi inovatori novog naraštaja biti jamci sigurnosti naše zemlje u godinama koje dolaze u odnosu na prijetnje koje su jednako ozbiljne kao one s kojima smo bili suočeni tijekom Drugog svjetskog rata", rekao je Hague.

Stotinjak "mladih iz naraštaja 'X-Box'", konzole videoigara, koji su "odrasli u svijetu društvenih mreža i interaktivnih igara", bit će unovačeno i pripremljeno za rad u britanskim obavještajnim službama u sklopu "novog pristupa obrazovanju", piše u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Odabrani kandidati neće morati imati završeni sveučilišni studij kao uvjet, već će za natječaj biti dovoljna potvrda o maturi ili kvalifikaciji iz područja znanosti odnosno tehnologije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter