Britanija završila ratifikaciju pristupnog sporazuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Velikoj Britaniji britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Velika Britanija je položila isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade kao depozitara Rimskog ugovora. 

- Ujedinjeno Kraljevstvo danas je i službeno završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma, kaže se u priopćenju ministra vanjskih poslova Williama Haguea koje je jučer dostavilo britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Kad Hrvatska 1. srpnja uđe u EU, bit će to povijesni trenutak i za Hrvatsku i za EU, kulminacija šestogodišnjih, dosad najtežih pristupnih pregovora, smatra Hague. "Odlučnost i spremnost hrvatskih vlasti i naroda preobrazili su zemlju u kojoj već djeluju EU-ove dalekosežne reforme".

Josipović će posjetiti Veliku Britaniju od 22. do 24. svibnja gdje će se sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II., premijerom Davidom Cameronom te drugim visokim britanskim dužnosnicima.

- Bit će to prilika za nastavak prijateljstva i partnerstva s Hrvatskom, od naše potpore tijekom hrvatskih pristupnih pregovora, do bilateralnog partnerstva te unutar EU-a, kaže se u Hagueovu priopćenju. "Radujemo se suradnji s Hrvatskom kao partnerom u EU-u u gradnji konkurentnije, otvorenije i fleksibilnije Europe, na korist svih njezinih građana". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter