Britanija uvodi doživotni zatvor za trgovinu ljudima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Britanija planira uvesti maksimalnu kaznu doživotnog zatvora za najteže slučajeve trgovine ljudima i modernog ropstva, prenosi BBC.

Velika Britanija zabilježila je prošle godine 25 posto više slučajeva te vrste kaznenih djela. Jako se povećala trgovina ljudima iz Albanije, Poljske i Litve. Vlada stoga planira poboljšati zakon o modernom ropstvu i olakšati kazneni progon u tim slučajevima.

Žrtve trgovine ljudima često se koristi kao bijelo roblje, građevinske radnike ili prosjake. Rade i kao kućni robovi ili na farmama kanabisa. U Veliku Britaniju često ih se namami obećanjima o slobodi putovanja, poslu i smještaju, ponekad članovi njihovih vlastitih obitelji, ili pak dolaze kako bi odradili dugove.

Britanske su vlasti prošle godine otkrile 1.186 žrtava trgovine ljudima, prema 946 u 2011. Najvećim dijelom bili su iz Nigerije, Vijetnama, Albanije, Rumunjske i Kine.

Zabilježeno je 300 posto više žrtava iz Albanije, 171 posto iz Litve i 148 posto iz Poljske od 2011., dok se broj žrtava iz Rumunjske i Kine smanjio.

U modernom ropstvu u svijetu živi gotovo 30 milijuna ljudi, po Globalnom indeksu ropstva.

Najgora je situacija u Mauritaniji, na Haitiju i u Pakistanu. Među prvih deset su i Indija, Nepal, Moldavija, Benin, Obala Bjelokosti, Gambija i Gabon.

Hrvatska dijeli 61. mjesto s Poljskom i Slovačkom i u njoj u tim uvjetima živi između 15 i 16 tisuća ljudi.

Moderno ropstvo definira se kao trgovina ljudima, prisilni rad i praksa kao što je dužničko ropstvo, prisilni brak te prodaja ili iskorištavanje djece. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter