Britanija uvela agenciju poput FBI-ja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Britaniji od ponedjeljka postoji nova agencija za borbu protiv kriminala, a objavljena je i nova strategija za borbu protiv teškog organiziranog kriminala koji zemlju stoji 24 milijarde funta i prijetnja je državnoj sigurnosti.

U srcu novog i čvršćeg pristupa, kako je to najavila vlada, Nacionalna je agencija za kriminal (NCA), koju su mediji nazvali britanskom verzijom američkog FBI-ja. Agencija će se baviti organiziranim, gospodarskim i cyber kriminalom, te nadzorom granica i borbom protiv zlostavljanja djece.

Direktor NCA Keith Bristow obećao je i nov odnos s privatnim sektorom. Tražit će se da bankari rade kao neplaćeni "specijalci".

"Dosad se nismo dovoljno usredotočili na organizirani kriminal", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Theresa May. "Organizirani kriminal se mijenja, postaje sve raznolikiji, postaje internacionalan i online. Kriminal se mijenja pa se i naša reakcija mora promijeniti", dodala je.

Nova strategija obuhvaća četiri smjernice britanske borbe protiv terorizma: progon, prevencija, priprema i zaštita. Po riječima ministrice May, nije cilj veći broj slučajeva nego nesmiljeno razbijanje kriminalnih banda. "Organizirani kriminal prijetnja je državnoj sigurnosti", kaže ministrica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter