Britanija: Uhićen najtraženiji porezni obveznik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanske vlasti objavile su da su uhitile Anthonyja Judgea, koji se nalazi na listi 30 najtraženijih poreznih prevaranata u Ujedinjenom Kraljevstvu. Anthony Judge je optužen za pranje novca i državi duguje 350.000 funti (oko 3 milijuna kuna), i smatra ga se "sitnom ribom" u odnosu na ostale porezne prevarante.

Uspio je pobjeći prije nego mu je izrečena presuda, te je 10 godina proveo u bijegu. Uhićen je 4. srpnja pri pokušaju ulaska u Britaniju uz pomoć krivotvorene putovnice, objavilo je u petak Ministarsvo financija. On je tek druga osoba koja je uhvaćena otkako je objavljena lista 30 najtraženijih poreznih prevaranata. Prije njega na četiri i pol godine zatvora osuđen je John Nugent, koji je državu prevario za 22 milijuna funti (oko 191 milijun kuna), a koji je uhvaćen u SAD-u.

I dok u Hrvatskoj imamo "Stup srama" na kojem se nalaze hrvatski porezni dužnici, a kojeg je sastavilo naše ministarstvo financija, u Velikoj Britaniji imamo listu 30 najtraženijih poreznih prevaranata koju je sastavila je britanska Porezna uprava. Oni koji se nalaze na britanskoj listi najtraženijih poreznih prevaranata oštetili su državu za 725 milijuna funti (oko 6,3 milijarde kuna). "Naša poruka je jasna, porezne prijevare i utaje nećemo tolerirati. Zbog toga je Vlada dodatno ojačala Poreznu upravu kako bi mogla locirati porezne prevarante bez obzira gdje se oni nalazili", kazao je britanski ministar financija George Osborne. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter