Britanija šokirana zbog smrti medicinske sestre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Britanija probudila se u subotu "šokirana i tužna" nakon smrti medicinske sestre koja je nasjela na telefonski poziv dvoje australskih radijskih voditelja koji su željeli doći do informacija o zdravstvenom stanju vojvotkinje od Cambridgea Kate Middleton.

Medicinska sestra Jacintha Saldanha, koja je bila žrtva smicalice radio-postaje iz Sydneyja, pronađena je mrtva u petak u stanu rezerviranom za medicinske sestre u bolnici. Mediji navode da si je sama oduzela život.

Ona je bila prva koja je odgovorila na lažni poziv osobe koja se predstavila kao kraljica Elizabeta i preusmjerila ga drugoj sestri koja je potom odala podatke o zdravstvenom stanju trudne Kate Middleton.

Riječ je o prvoj velikoj mrlji na priči iz bajke princa Williama i Kate. Većina britanskih dnevnika u subotu je na naslovnicama imala vijest o tom smrtnom slučaju. Times piše da je "medicinska sestra kraljevske bebe pronađena mrtva nakon telefonske smicalice". Ističe da je Jacintha Saldanha imala 46 godina i bila majka dvoje djece, sina od 16 godina i mlade adolescentice.

Po pisanju novina, pronađena je u stanu rezerviranom za medicinske sestre u bolnici. Medicinska sestra, podrijetlom iz područja Mangalorea u Indiji, živjela je u Bristolu s obitelji od 2003. Daily Telegraph piše: "Vojvotkinju rastužila smrt zbog telefonske prijevare", navodeći da je australska radio postaja "nastavila emitirati svoju šalu nekoliko sati nakon smrti Saldanhe".

"Radio postaja dobila je prvo upozorenje prije tri godine kad je jedna adolescentica u programu bila nagovorena da otkrije kako je bila silovana s 12 godina, dok je njezina majka to slušala", ističe Daily Telegraph.

Tabloidi su posebno naglasili šok supruge princa Williama, Kate. "Kate šokirana samoubojstvom prevarene medicinske sestre", piše The Sun. Tabloid citira i nekadašnjeg tjelesnog čuvara princeze Diane, Williamove majke, koji ističe da je za sprečavanje tog tipa smicalica predviđen protokol koji očito nije objašnjen osoblju bolnice. "Kad sam štitio Dianu, prva stvar koju smo radili stigavši u neki hotel ili bilo gdje drugdje bila je izoliranje telefonskog standarda", objašnjava Ken Wharfe.

Daily Mirror piše na naslovnici "Kateina agonija nakon samoubojstva medicinske sestre prevarene na telefonu", iznoseći strah da će se "kraljevsko dijete uvijek povezivati s tim strašnim događajem".

Uprava bolnice kralj Edward VII, u kojoj je radila medicinska sestra Jacintha Saldanha i u koju je od ponedjeljka do četvrtka bila smještena vojvotkinja od Cambridgea zbog problema u ranoj trudnoći, objavila je kako se radilo o prvorazrednoj, poštovanoj i popularnoj sestri koja je u toj bolnici radila više od četiri godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter