Britanija se priprema za svađu s EU-om

(V. H.)
(V. H.)

Velika Britanija priprema se za svađu s EU-om oko strukture pregovora o razdruživanju i buduće uloge Suda EU-a, raspirujući sve ogorčeniji rat riječima i prije samog početka pregovora.

Ministar za Brexit David Davis ocijenio je europsko stajalište o formatu pregovora "nelogičnim" i kazao da ga "malo vrijeđaju" sugestije da su europski sudovi bolji od britanskih.

Ozračje između Londona i Bruxellesa zadnjih je tjedana sve gore kako dvije strane zauzimaju pozicije prije početka složenih pregovora o razdruživanju idući mjesec, godinu dana nakon što su Britanci na referendumu odlučili napustiti EU.

Na pitanje o stajalištu EU-a da bi dvije strane prvo trebale postići napredak u pregovorima o pravima građana, granici između Sjeverne Irske i Republike Irske te financijskoj nagodbi prije nego što počnu pregovori o budućim odnosima, Davis je rekao da je taj slijed "nelogičan".

"Kako pobogu riješiti pitanje granice sa Sjevernom Irskom i Republikom Irskom ako ne znate kakva nam je opća politika za granice, kakav je carinski sporazum, kakav sporazum o slobodnoj trgovini, trebate li promijeniti carine na granici ili ne?", kazao je u razgovoru za britanski ITV.

"Ne možete donijeti odluku o jednom bez drugog, to je posve nelogično... To će biti glavna svađa ovog ljeta."

Kazao je također da je Britanija spremna usprotiviti se tome da Sud EU-a bude nadležan za prava europskih građana koji žive u Britaniji nakon što iziđe iz EU-a.

"Bit će prepiranja oko finih pojedinosti... kao treba li Sud EU-a biti nadležan za ta prava nakon što iziđemo", rekao je. "Bit će svađe oko toga... Istina je jednostavno da mi odlazimo, da ćemo biti izvan nadležnosti europskog suda."

"Gola istina je da želimo cijeli dogovor odjednom", istaknuo je. "Kaže se da 'ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno' i to je naše stajalište o tome." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter