Britanija: Neovisnu Škotsku čeka ciparski sindrom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisna Škotska imala bi prevelik financijski sektor i to bi je vjerojatno izložilo krizi kroz kakvu sada prolazi Cipar, ustvrdilo je danas britansko ministarstvo financija.

Uoči referenduma o neovisnosti Škotske, koji je predviđen za 2014. godinu, britanska vlada analizira učinke neovisnosti na tu zemlju Ujedinjenog Kraljevstva, koja ima 5 milijuna stanovnika. Ministarstvo financija u Londonu tvrdi da je bez britanskog regulatornog okvira Škotska izložena mogućoj krizi jer financijski sektor višestruko nadmašuje gospodarski.

"Neovisna Škotska imala bi izuzetno velik bankarski sektor u odnosu na veličinu gospodarstva - s bankarskom aktivom većom od 1.250 posto škotskog BDP-a - što bi gospodarstvo učinilo ranjivim", piše u dijelovima izvješća koje je objavilo britansko ministarstvo. Cijelo izvješće trebalo bi biti objavljeno u ponedjeljak.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zauzima za neovisnost Škotske, odbacila je navode u izvješću i rekla da će u utorak objaviti vlastito izvješće, koje će ukazati na koristi odvajanja od Velike Britanije.

"Neovisna Škotska bit će gospodarski uspješna, to ćemo objasniti idućeg tjedna, a bajke iz ministarstva (financija) ne mogu skriti tu istinu", rekao je škotski ministar financija John Swinney iz SNP-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter