Britanija ne da hakera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda se americki pravosudni obruc sve više steže oko Garyja McKinnona, škotski haker koji je 2002. provalio u neke od najbolje cuvanih kompjutorskih sustava u svijetu, onaj Pentagona, NASA-e i americke vlade, uspijeva odgoditi izrucenje.

Naime, odvjetnicki tim zavidnom vještinom uspijeva prolongirati izrucenje McKinnona americkom pravosudu i postaje krajnje neizvjesno kad ce, i hoce li, škotski kompjutorski genij biti odveden iz Velike Britanije.

Odvjetnickom traženju da se izrucenje do daljnjeg odgodi ovog je puta udovoljeno zbog procjene da je njegovo zdravstveno stanje izuzetno teško - Gary McKinnon boluje od Aspergerovog sindroma, rijetkog autisticnog poremecaja koji bi ga mogao dovesti i do samoubojstva. Konacna odluka o sudbini najpoznatijeg hakera na svijetu trebala bi biti donesena kroz nekoliko tjedana.



Britanska javnost je pocela suosjecati s covjekom suocenim s teškim americkim optužbama za pocinjene štete od gotovo milijun dolara i najopasniju hakersku provalu u njihovu vojnu mrežu ikad, što bi McKinnonu moglo donijeti i 70 godina zatvora. Potpora kompjutorašu koji se uspio «prošetati» sistemom Pentagona i NASA-e ne bi li tamo pronašao «fileove o izvanzemaljcima i tajnim tehnologijama», stiže i od novog britanskog premijera Davida Camerona koji naglašava da je potrebno preispitati ekstradicijsku suradnju izmedu dviju država.


Podijeli: Facebook Twiter