Britanija: Konzervativci pobjednici lokalnih izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzervativna stranka britanske premijerke Therese May pobjednica je lokalnih izbora održanih u četvrtak, dok su laburisti, UKIP i liberalni demokrati osvojili manje vijećničkih mjesta nego na prethodnim izborima, pokazali su prvi rezultati objavljeni u petak, prenose agencije.

Nakon oko petine objavljenih rezultata, konzervativci su osvojili stotinjak novih mjesta u lokalnim vijećima, laburisti su izgubili 60 mjesta, a protueuropski UKIP je izgubio svih 30 mjesta koje je držao nakon prethodnih izbora.

Izbori su održani za oko 5000 vijećnika u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, za 88 od ukupno 419 lokalnih vijeća, a rezultati se smatraju važnim pokazateljem raspoloženja britanskih birača uoči parlamentarnih izbora 6. lipnja.

Riječ je o prvom velikom testu za May, usred napetosti s Bruxellesom oko Brexita, a održani su manje od godinu dana nakon povijesnog referenduma 23. lipnja 2016. o izlasku iz EU-a čiji rezultat još uvijek duboko dijeli Britance.

Izbori se održavaju samo pet tjedana prije prijevremenih parlamentarnih izbora koje je May sazvala nadajući se da će ojačati svoju većinu u parlamentu Westminstera prije nego krene u pregovore o Brexitu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter