Britanija i Francuska: Nevrijeme izazvalo kaos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jaka oluja u Britaniji u vrijeme odlaska na posao dovela je u ponedjeljak do zastoja velikog broja vlakova na jugu Engleske i očekuje se kaos u prijevozu, posebice u Londonu.

Svi privatni operateri mijenjali su ili ukidali redove vožnje vlakova zbog sigurnosnih mjera kako bi provjerili tračnice i maknuli nanose i stabla. "Jutros smo našli i oslobodili više od 40 linija vlakova nakon pada stabala na pruge i očekujemo da ćemo ih još naći", rekao je jedan dužnosnik Network Raila.

Tisuće putnika pokušavaju stići do radnih mjesta, ali ih na kolodvorima blokiraju jaki vjetrovi koji su tijekom noći zahvatili Veliku Britaniju i stigli ujutro do Londona, gdje je i zračni promet privremeno prekinut. Otkazano je šezdesetak letova. Brojne ceste u poplavljene na jugu i zapadu zemlje, a u Sussexu se od nedjelje jedan dječak vodi kao nestao.

Prema britanskim medijima, 40.000 kuća je bez električne energije na jugu i zapadu Engleske. Na otoku Wright vjetar je puhao 160 k/h .

Meteorološki ured Met Office je izdao narančasto upozorenje (predanja razina) za jug zemlje i pozvao stanovništvo da odgodi izlaske tijekom jutra kako bi izbjeglo oluju.

U Francuskoj je jesenja oluja uskratila električnu energiju u 75.000 domova i zadržala putnike između Calaisa i Dovera radi otkazivanja trajektnog prometa, ali odvija se promet u tunelu ispod La Manchea.

Vjetar bi se mogao proširiti na sjever Francuske jačinom od 140 km/h. Francuska tvrtka za distribuciju električne energije ERDF je u nedjelju mobilizirala ekipe koje su radile u zahvaćanim područjima.

Britanski su mediji oluju nazvali "Sveti Juda", po svecu zaštitniku kojemu se vjernici obraćaju u izgubljenim slučajevima i teškim situacijama a kojega se tradicionalno slavi 28. listopada, i usporedili je s onom iz 1987. godine u kojoj je poginulo 18 osoba i oboreno oko 15 milijuna stabala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter