Britanija: 100. godina 1. svj. rata obilježeno mrakom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetla diljem Britanije ugasila su se u ponedjeljak navečer na jedan sat i tako je ta zemlja počast palima u Prvome svjetskom ratu odala nadahnuta proročanskim riječima tadašnjega britanskoga ministra vanjskih poslova.

"Svjetla se gase diljem Europe", rekao je ministar Edward Grey jednom poznaniku neposredno prije nego što će Britanija 4. kolovoza 1914. objaviti rat Njemačkoj. "Mi nećemo dočekati da se ponovno upale". Slavne britanske građevine, od Parlamenta do Tower Bridgea i katedrale sv. Pavla bile su od 22 sata (23 po srednjoeuropskome) u mraku, a premijer David Cameron pozvao je Britance da na jedan sat pogase sva svjetla u kućama, osim jednoga.

"Rat svih ratova", donio je krvoproliće diljem Europe, a osobito sjevernoj Francuskoj i Belgiji. Od 1914. do 1918. umrlo je 17 milijuna vojnika i civila. Britanija i Britansko Carstvo izgubili su više od milijun života. Greyevo je proročanstvo bilo leitmotiv mise u Westminsterskoj opatiji u kojoj su sve svijeće ugašene i ostala je svijetliti tek jedna uljanica na grobu neznanog borca.

U 23 sata i to je svjetlo ugašeno i tako je obilježen točan trenutak u kojem je prije stotinu godina Britanija ušla u rat. Državnici i članovi kraljevskih obitelji okupili su se u ponedjeljak u Belgiji na obilježavanju stote godišnjice njemačke invazije na tu zemlju u Prvom svjetskom ratu. Među goste na svečanosti u Liegeu pozvani su i njemački predsjednik Joachim Gauck, francuski Francois Hollande, španjolski kralj Filip VI., belgijski suveren Filip i vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, William i Kate. Pozvani su i predsjednici Albanije, Armenije, Austrije, Bugarske, Irske, Malte, Crne Gore, Rumunjske i Srbije.

Ovog se ljeta diljem Europe i svijeta održavaju svečanosti u povodu stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. U ponedjeljak su to obilježili Australija i Novi Zeland. Oko 61.000 Australaca i više od 18.000 Novozelanđana izgubilo je život u tom sukobu koji je australski premijer Tony Abbott nazvao "ratom za slobodu".

"Od tadašnjih gotovo pet milijuna stanovnika više od 400.000 je sudjelovalo u ratu, više od 300.000 je služilo u prekomorskim zemljama, više od 150.000 je ranjeno a oko 60.000 poginulo", podsjetio je na svečanosti u Canberri. U Novom Zelandu, topovskom paljbom u luci u Wellingtonu obilježeno je sto godina otkako je Njemačka objavila rat Francuskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter