Britancima predstavljene mogućnosti ulaganja u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić zadovoljan je današnjim prvim Britansko-hrvatskim trgovinskim i investicijskim forumom u Londonu, a kao područja zanimljiva ulagačima navodi velike infrastrukturne projekte, monetizaciju autocesta, ulaganja u željeznice i hrvatske luke te energetske i projekte u turizmu.

Forum je okupio 200-tinjak sudionika, predstavnika financijskih i investicijskih institucija, kojima su Grčić te ministri gospodarstva te pomorstva, prometa i infrastrukture Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić predstavili investicijske mogućnosti i konkretne projekte u područjima infrastrukture, energetike i turizma te ih upoznali sa zakonskim okvirima u Hrvatskoj.

"Posjećenost je bila izuzetna te se ovaj forum može ocijeniti uspješnim", kazao je u izjavi za Hinu Grčić. Dodao je da je, uz središnji dio skupa, održan i niz bilateralnih sastanaka s potencijalnim investitorima.

"Predstavili smo sve naše prednosti, ali nismo skrivali ni mane jer mislimo da je to korektan pristup u nastojanju da pokažemo da se stvari u Hrvatskoj mijenjaju nabolje. Svjesni smo da je dosta problema, onih makroekonomske prirode, onih vezanih za poslovnu klimu, svih onih prepreka koje su godinama otežavale investicije u Hrvatskoj", rekao je Grčić.

Istaknuo je da je cilj bio naglasiti promjene koje je u tom smislu pokrenula ova Vlada u zadnje dvije godine i koje zasigurno počinju davati rezultate. "Naglasili smo važnost stabilnosti pravosudnog sustava, potrebu ostalih reformi, naše nastojanje da korupciju u sustavu svedemo na nultu mjeru, što je izuzetno težak proces. Naglasili smo i koji su to ključni veliki projekti u različitim sektorima koji su pripremljeni i gdje se investitori izravno mogu uključiti", rekao je Grčić.

Investitorima su predočili i velike mogućnosti koje se pružaju kroz više od 10 milijardi eura iz EU-fondova u idućih sedam godina te da Hrvatska može biti sjajan most britanskim i ostalim investitorima prema tržištu jugoistočne Europe.

"Iz Londona se ne vraćamo s vrećama novca, to nije bilo realno ni očekivati i to smo unaprijed naglasili, ali smo informirali britansku javnost i investitore o tome koji potencijal u Hrvatskoj leži, što se u kratkom roku može pokrenuti, koji su to projekti i u kojim rokovima se može očekivati javni poziv za njihovo ostvarenje", kazao je Grčić.

U zaključnom je obraćanju u središnjem dijelu skupa Grčić izdvojio šest ključnih argumenata za ulaganje u Hrvatsku - odlučnost Vlade u provođenju reformi, stabilnost i sigurnost europskog okruženja, poticajan zakonodavni okvir, zanimljivi investicijski projekti, mogućnost korištenja sredstava iz EU-fondova te prednost geostrateškog položaja Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter