Britanci u Mijanmaru traže zakopane zrakoplove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekipa britanskih zrakoplovnih entuzijasta uskoro kreće u Mijanmar jer vjeruje da se tamo nalazi više od 30 zrakoplova Spitfire koje su britanske snage konzervirale i zakopale ispod bivšeg vojnog aerodroma. 

Među sudionicima ekspedicije je i Stanley Coombe, sada u 90-im godinama, koji tvrdi da je vidio kako vojnici zakopavaju sanduke sa rastavljenim zrakoplovima. Glasine o tom događaju pojavile su se u krugovima zrakoplovnih entuzijasta prije oko 17 godina, a još uvijek nije jasno zašto su Britanci zakopali zrakoplove nakon što je završio rat s Japanom 1945. 

- Susreo sam svjedoke tog događaja i vjerujem da govore istinu. Mislim da ćemo naći savršeno očuvane zrakoplove, rekao je zrakoplovni entuzijast Stanley Coombe. 

On kaže da su prema njemu dostupnim podacima zrakoplovi, više od 30 komada, zakopani na dubini od 10 metara i da će zbog toga što su pod zemljom gdje nema kisika biti zaštićeni od korozije i jako dobro očuvani. 

Britanski premijer David Cameron je tijekom posjeta Mijanmaru s predsjednikom te zemlje Theinom Seinom razgovarao o tome da se odobri pristup ovoj ekspediciji koju među ostalima sponzoriraju WarGaming.com, Jaguar i Land Rover. 

Dogovoreno je da u slučaju pronalaska zrakoplova ekspediciji pripada 30 posto pronađenih letjelica koje mogu odnijeti u Veliku Britaniju, a da će ostatak pripasti posrednicima i vladi Mijanmara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter