Britanci se oprostili od Željezne lady

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britansko plemstvo, ugledni pojedinci, strani državnici i štovatelji iz svih slojeva društva odali su u srijedu posljednju počast Margaret Thatcher na najveličanstvenijem pogrebu nekog britanskog političara u više od pola stoljeća, iako je nekoliko uzvika negodovanja iz okupljena mnoštva podsjetilo na kontroverze njezine vladavine.

Konzervativna bivša premijerka koju je Sovjetski Savez prozvao Željeznom lady pokopana je uz vojne počasti, svečane domoljubne pjesme, duboke izraze štovanja i suze.

Lijes s posmrtnim ostacima bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, prekriven nacionalnom zastavom, prevezen je iz Westminsterske palače u katedralu svetog Pavla na misu kojoj su nazočili kraljica Elizabeta II. i premijeri 11 država iz svih dijelova svijeta. Hrvatsku je predstavljala potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tisuće štovatelja okupilo se na ulicama kojima je prolazila povorka kako bi ispratio ženu koja je vladala od 1979. do 1990., a umrla 8. travnja u dobi od 87 godina. Protivnici su, pak, izvikivali "Vještica je mrtva" i okretanjem leđa prema lijesu pokazali što misle o najdugovječnijoj britanskoj premijerki u 20. stoljeću, ukazujući na podjele koje i dan danas izazivaju burne promjene koje je donijela njezina politika.

"Oluja suprotstavljenih mišljenja zahvatila je gospođu Tatcher koja je postala simbolična figura, čak i doktrina, ali danas su ovdje pred nama ostaci stvarne Margarete Hilde Thatcher", rekao je londonski biskup Richard Chatres.

Za njegova govora zaplakao je britanski ministar financija George Osborne, ali je osmjeh na licima bivšeg premijera Tonyja Blaira, Cameronove supruge Samanthe i ostalih okupljenih Charters izmamio pričom kako mu je Thatcher rekla da ne jede guščju paštetu jer jako deblja.

Premijer David Cameron i Amanda, 19-godišnja unuka pokojnice, čitali su dijelove Novoga zavjeta dok su domoljubne pjesme odjekivale crkvenim zdanjem starim 300 godina.

Na misi je bilo 2.300 ljudi, uključujući bivše britanske premijere i ministre, dvojicu šefova država i 17 ministara vanjskih poslova, kao i bivšeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera.

Među svečanim, domoljubnim pjesmama izvedena je i njezina omiljena "Zavjetujem se svojoj zemlji", dok je vojni orkestar svirao djela Beethovena, Mendelssohna i Chopina na najveličanstvenijem pogrebu nekog britanskog političara još od smrti Thatcherina uzora Winstona Churchilla 1965. (Hina/Reuters)

Protivnici Thatcher okrenuli leđa pogrebnoj povorci

Dvadesetak protivnika bivše britanske premijerke Margaret Thatcher okrenuli su leđa pogrebnoj povorci, a dio je izvikivao "buuuuu" dok je njezin lijes prolazio središtem Londona. Jedan je muškarac nosio transparent na kojem je pisalo "Buu!", a dio okupljenih je izvikivao "šljam" dok su drugi pljeskali i bacali cvijeće uzduž rute odajući počast britanskoj premijerki koja je imala najduži premijerski mandat u 20. stoljeću. Tisuće štovatelja Margaret Thacher okupilo se na ulicama Londona od Westminstera do katedrale Svetog Pavla. (H)


Podijeli: Facebook Twiter