Britanci otvorili sezonu letenja

Prvi putnici stigli na Uskrs iz Londona (ZL Pula)
Prvi putnici stigli na Uskrs iz Londona (ZL Pula)

Protekle nedjelje, na sam Uskrs i službeno je otvorena sezona letenja u pulskoj Zračnoj luci koja pak ove godine priželjkuje preko 400 tisuća putnika. Nakon zimske pauze, kada se avionom moglo samo do Zagreba, prvi međunarodni let bio je kompanijom Norwegian Air Shuttle i to iz Londona zrakoplovom Boeing 738. Tako je za Uskrs, u pulsku Zračnu luku iz velike Britanije stiglo 145 putnika, a prema Londonu se potom direktnom linijom iz Pule uputilo 45 putnika.

U Zračnoj luci zadovoljni su prvim letom i brojem putnika, napominjući da ovakve brojke najavljuje vrlo dobru prometnu sezonu. Britanske putnike počastili su tipičnim istarskim "breskvicama" te im i na taj način zaželjeli dobrodošlicu. Upravo je dolazak Britanaca jedan od prioriteta Zračne luke s obzirom da je prošle godine aerodrom po prvi put prešao brojku od 100 tisuća britanskih gostiju, a njihov se rast i dalje očekuje te bi upravo Britanci kao i skandinavsko i njemačko tržište trebali kompenzirati gubitke nastale zbog pada broja ruskih gostiju.

Krajem svibnja trebali bi startati i letovi za Švedsku (SAS i Norwegian), te za Dansku (SAS). Nova sezonska linija je i kompanijom Edelweiss Air za Zurich, a letovi će se odvijati dvaput tjedno od 25. lipnja do 24. rujna. Već su neko vrijeme u prodaji i karte za nove dvije linije kompanijom Airberlin za Berlin i Dusseldorf, a prema tim destinacijama moći će se letjeti u periodu od 13. srpnja do 31.kolovoza.

Dodajmo kako će ove sezone pulski aerodrom biti povezan s 40-tak međunarodnih destinacija kao i s 30-tak avioprijevoznika čiji će zrakoplovi sletjeti na pulsku pistu. Neke od novih linija su i letovi Easyjetom za Hamburg i Pariz ali i nova linija Toulouse-Pula koja će prometovati od početka srpnja pa do kraja kolovoza. Tu su i letovi prema Helsinkiju kompanijom Finnair, a novu liniju prema Manchesteru uvela je kompanija Jet2.com.

Pojačat će se i letovi prema Moskvi pa će avioprijevoznik Siberia, umjesto tri, iz Moskve za Pulu i obrnuto, letjeti pet puta. Letove je "pojačao" i Aer Lingus prema Dublinu, a tu je i nova linija Thomsom Airwaysa za East Midland. Ovu sezonu kompanija Norwegian je produljila letove za Getwick (London) i letjet će skoro dva mjeseca dulje, točnije do kraja listopada. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter