Britanci hvale Lone, Lapidarium i Juru Granda

Izložba u novigradskom Lapidariumu (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Izložba u novigradskom Lapidariumu (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Rovinjski hotel Lone, novigradski Muzej Lapidarium i priča o vampiru iz Kringe našli su svoje mjesto među deset top atrakcija u Hrvatskoj koje valja pogledati, kako je prije nekoliko dana na web-portalu Rough Guides napisao britanski novinar Jonathan Bousfield.

U rubrici "Stvari koje treba vidjeti u Hrvatskoj" izdvojio je "Croatia Highlights", tj. neočekivane svijetle točke u našoj zemlji, među kojima su, uz čak tri istarske atrakcije, još i zagrebački Muzej prekinutih veza, Muzej krapinskih neandertalaca, Varaždinsko groblje, zadarski Pozdrav suncu i Morske orgulje, riječki Torpedo, skulptura Orsona Wellesa u Splitu i dubrovački park Orsula.

Pod naslovom "Jadranski modernizam - boravak u rovinjskom hotelu Lone" britanski je novinar svoje doživljaje opisao s puno divljenja prema radu arhitekata, ali i namještaju i radovima vodećih hrvatskih kreativaca koji obilježavaju ovaj hotel.

"Dovršen 2011., to je rijedak primjer novog hotela koji funkcionira kao spoj luksuznog smještaja i umjetničkog djela. Ako si ne možete priuštiti sobu, zavirite barem u kružno predvorje gdje se nalazi instalacija Ivane Franke", piše portal Rough Guides.

"Srednjovjekovno susreće moderno: Muzej Lapidarium Novigrad" naslov je pohvale za ovu ustanovu.

"Kad bi postojala liga za izvanredne male muzeje diljem svijeta onda bi novigradski sigurno zauzeo mjesto negdje među prvih deset. Inovativne je strukture koja se sastoji od dvije crne kutije u funkciji izložbenih prostora, okružene staklenim paviljonom, a izlošci uprizoruju fantastične primjere klesarstva", piše Britanac.

"Ako u današnjoj Hrvatskoj izrazite zanimanje za vampire, vjerojatno će vam reći da ste u pogrešnoj zemlji", opisuje Bousfield svoj doživljaj, koji je naslovio "Vampirski folklor: Jure Grando", uz dodatak da se prvi europski dokumentirani slučaj vampirizma zbio upravo u Kringi 1670. godine.

"Začudo, malo ima tog vampirskog naslijeđa, osim malog Muzeja vampira Jure Granda i susjednog kafića Vampire, koji, za razliku od imena, nudi toplu dobrodošlicu", napisao je Britanac na www.roughguides.com. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter