Britanci dali Kozlovicu najviše ocjene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nedavno održanom velikom kušanju hrvatskih vina u režiji iznimno utjecajne grupe britanskih vinskih kriticara pod nazivom The Wine Gang, obitelj Kozlovic iz Momjana osvojila je titulu najbolje ocijenjene vinarije. Njihova malvazija Santa Lucia 2008. s cak 95 bodova postala je najviše ocijenjeno suho hrvatsko vino ikada.

Pocetkom srpnja skupina The Wine Gang posjetila je Hrvatsku, kada su kušali 280 uzoraka iz cak 98 vinarija iz svih regija. Od toga su odabrali 45 najboljih vina koje ce u rujnu ove godine, na dogadanju "Annual tasting of Croatian Wines" u Londonu, predstaviti britanskim vinskim medijima, ugostiteljima i trgovcima.

Svaka prijavljena vinarija mogla je sudjelovati u ocjenjivanju s maksimalno tri etikete, od cega su vinariji Kozlovic sve tri prijavljene etikete ušle u konacnu, elitnu, selekciju 45 ponajboljih vina Hrvatske.

Malvazija Santa Lucia 2008. je s 95 bodova najbolje ocjenjeno vino na kušanju, a i druge dvije etikete su dobile vrlo visoke ocjene. Malvazija 2010. osvojila je 92 boda, a muškat Sorbus 2006. od prosušenih bobica dobio je 91 bod od mogucih 100.

The Wine Gang cini pet renomiranih britanskih vinskih kriticara. Najpoznatija je Joanna Simon cija se "Velika knjiga o vinu" može kupiti i u domacim knjižarama. Dugogodišnja je kolumnistica The Sunday Timesa, trenutna urednica casopisa House and Garden, te predsjednica jedne od komisija najveceg ocjenjivanja na svijetu - IWC iz Londona.

Ostali clanovi takoder su iznimno iskusni i cijenjeni - Anthony Rose je kolumnist i kriticar Independenta i Decantera, te predsjednik ocjenjivacke komisije na Decanter World Wine Awards. Tom Cannavan dolazi iz Škotske, autor je web portala Wine-pages, te suradnik magazina Decanter, The World of Fine Wine i The Wine Report. David Williams je dopisnik Observera i zamjenik urednika The World of Fine Wine, a Jane Parkinson je vinska sutkinja i novinarka cija je kvaliteta tekstova nagradena i prestižnim trofejom Luis Roederer. (T. KOCIJANCIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter