Britanci bi referendum o EU-u, parlament odbio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski parlament odbio je u ponedjeljak prijedlog za nacionalnim referendumom o izlasku te zemlje iz clanstva Europske unije, ali snažna protivljenja politici premijera Davida Camerona poljuljala su njegov autoritet i izazvala sumnje u opravdanost trajnog obvezivanja Velike Britanije prema EU-u.

Oko 80 clanova Cameronove konzervativne stranke ili njih više od cetvrtine oduprlo se njegovu zahtjevu i glasalo za prijedlog referenduma, iako je tražio da glasaju protiv isticuci da Britanija ne treba izlaziti iz EU-a tijekom krize u eurozoni, vec imati jaku poziciju u Uniji radi zaštite svojih trgovinskih i finacijskih interesa. Bio je to jedan od najvecih otpora Cameronovoj politici vezanoj uz EU u zadnje vrijeme.

"Razumijemo da je mnogo onih koji su tako glasali, i to poštujemo. No, vlada mora uciniti ono što je u nacionalnom interesu,... a britanski najveci interes je da bude u EU-u", navodi se u izjavi iz Cameronova kabineta objavljenoj nakon glasanja.

Nakon više od pet sati rasprave u britanskom parlamentu prijedlog za referendumom o clanstvu u EU-u glatko je odbijen - s 483 glasa protiv i 111 za - zahvaljujuci koalicijskim partnerima konzervativne stranke - proeuropski orijentiranim liberalnim demokratima te opozicijskim laburistima.

"Kada gori kuca vaših susjeda, prvi impuls trebao bi biti da mu pomognete ugasiti je, ništa manji nego kad gasite vatru da ne dosegne vašu vlastitu kucu. To nije vrijeme za rasprave o odlascima", rekao je Cameron u bucnom parlamentu.

Dok oni koji podržavaju clanstvo Velike Britanije u EU-u tvrde da se 40 posto trgovine odvija u eurozoni te da bi odlazak iz EU-a prouzrocio gospodarsku štetu za Britaniju, euroskeptici odbacuju takve bojazni isticuci kako je Britanija prepustila suviše moci EU-u za koji smatraju da je nedemokratski i s previše regulativa te da koci ekonomski razvoj.


Podijeli: Facebook Twiter