Brioni u listopadu moraju napustiti kolodvor

Putnici se žale na sveopću zapuštenost i nered na autobusnom kolodvoru
Putnici se žale na sveopću zapuštenost i nered na autobusnom kolodvoru

Ni godinu dana otkako smo upozorili na loše stanje pulskog kolodvora, koji je već tada bio zapušten do krajnje mjere, k tome još opterećen brojnim sudskim sporovima između Grada Pule i tvrtke Brioni oko prava na korištenje, nema pomaka nabolje.

Vrijeme ondje kao da je stalo, a zorno to prikazuje ogromni kolodvorski sat koji mjesecima pokazuje jedno to isto vrijeme. Međutim, čini se da se ipak nešto kreće jer, prema informacijama iz gradskog Odjela za imovinu i komunalni sustav, Brioni do 10. listopada moraju napustiti poslovne prostore te ih predati Gradu Puli nakon čega će, nadamo se, krenuti bolji dani za kolodvor.

- Zbog nepoštivanja svih prijašnjih sudskih odluka Grad Pula je još jednom pokrenuo novi postupak i u lipnju je pulski Općinski sud donio zaključak da Brioni do 10. listopada moraju predati kolodvorske prostore, rekla nam je Martina Šaina iz nadležnog gradskog odjela.

Dodala je da se zaključak ne odnosi na perone, koji ostaju Brionima. Komentar o novom zaključku pulskog Općinskog suda te hoće li do tog vremena napustiti kolodvor zatražili smo od direktora Briona Ante Kvasine, no, kao i svaki put zadnjih godina, njegovu izjavu nismo dobili.

U posljednjoj izjavi koju je dao za naš list u rujnu 2010. godine Kvasina je rekao da se na kolodvoru nalaze sasvim legalno, što potvrđuje dokumentacija koju posjeduju. Sudska trakavica oko pulskog kolodvora, podsjetimo, počela je 2005. godine presudom pulskog Općinskog suda, kada je raskinut ugovor s Brionima iz 1996. godine o zakupu poslovnih prostora.

To je potvrđeno na Županijskom sudu u ožujku 2007. godine. U kolovozu iste godine, nadalje, Brioni šalju dopis Gradu kojim traže da pripreme natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora kolodvora iako im je naloženo da se iz tih istih prostora isele. Na natječaju su na koncu izabrani, no ugovor o zakupu 2008. godine nikad nisu potpisali. Grad Pula ih je stoga u više navrata pozivao da im vrate prostore, no dogovora nije bilo.

Pokrenut je stoga sudski postupak, a Brioni su uložili žalbu na koju je odgovorio i Grad. Postupak je završio na Županijskom sudu. Na koncu je presuda otišla u korist Grada Pule i Brioni sada moraju vratiti prostore Gradu. Što se tiče ugovora o upravljanju objektom autobusnog kolodvora, odnosno perona, Županijski sud je donio odluku da su autobusna stajališta izuzeta iz postupka o poslovnim prostorima te ostaje na snazi ugovor sklopljen s Brionima još 1996. godine prema kojem Brioni stajališta mogu koristiti na rok od 182 godine.

Kolodvor muči sto problema. Ne radi sat, Monitori u unutrašnjem dijelu kolodvora ne rade iako izgledaju sasvim novo, a po zidovima vise plakati od kojih su pojedini stari i godinu dana.

Nisu zadovoljni ni putnici. Većina se žali na nered i nepreglednost voznih redova i satnice, nečistoću te općenitu zapuštenost kolodvora. Žao im je što najveći istarski grad ima tako sramotan kolodvor, a žalosti ih i što je ukinuto puno linija ili su svedene na minimum pa tako ljudi iz unutrašnjosti Istre, bar oni koji nemaju vlastiti prijevoz, dolazak u Pulu planiraju mjesecima unaprijed. (N. SOFTIĆ; snimio S. MILJEVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter