Brioni još nisu predali Gradu prostore na kolodvoru

Brioni ne žele vratiti poslovne prostore, niti u njih ulažu
Brioni ne žele vratiti poslovne prostore, niti u njih ulažu

Početkom listopada prošle godine tvrtka Brioni je odlukom pulskog Općinskog suda morala napustiti poslovne prostore unutar autobusnog kolodvora. Ta je odluka donesena još u lipnju prošle godine, no to se do danas nije dogodilo.

- U tijeku je ovršni postupak radi predaje u posjed poslovnih prostorija na autobusnom kolodvoru. Zakazano ročište 10. listopada prošle godine odgođeno je zbog zahtjeva Briona za izuzećem sudskog ovršitelja, suca Općinskog suda koji provodi postupak te predsjednika Općinskog i Županijskog suda, izvijestili su nas iz Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pule odgovarajući na naš upit jesu li Brioni, kao što je bilo i najavljeno, konačno predali Gradu poslovne prostore na autobusnom kolodvoru.

Očito je, kažu nadalje, da ovršenik poduzima sve procesne radnje da bi odugovlačio predaju u posjed poslovnih prostorija.

Listopadska odluka, podsjetimo, ne odnosi se na korištenje perona, koji ostaju Brionima, već samo na poslovne prostore u zgradi. Odgodom je zapravo samo nastavljena dugogodišnja sudska trakavica između Grada i Briona oko autobusnog kolodvora, točnije oko prava na korištenje poslovnih prostora, koja traje još od 2005. godine.

Doduše, direktor Briona Ante Kvasina u posljednjoj je izjavi za naš list ustvrdio da su na kolodvoru sasvim legalno i da to može potkrijepiti dokumentacijom koju posjeduje.

Pravne bitke koje se vode dugi niz godina ostavile su traga na pulskom kolodvoru. Između dvije vatre, kolodvor iz godine u godinu propada jer se u njega ne ulaže ni kune.

U jednu je ruku to donekle shvatljivo, budući da tvrtka Brioni ima već dvije sudske odluke prema kojima mora napustiti poslovne prostore, stoga im se ulaganje ne isplati, no s druge strane je neshvatljivo zbog čega uporno ne žele napustiti te prostore i prepustiti ih Gradu ili nekom trećem koji će uložiti u kolodvor i time ga dovesti u primjerenije stanje nego što je sada.

Kolodvor zaista izgleda oronulo i zapušteno, posvuda vise stari potrgani plakati, vozni red je istaknut na neuglednoj vanjskoj ploči, monitori u unutrašnjem dijelu uopće ne rade, a sat već godinama simbolično pokazuje da je vrijeme na tom mjestu - stalo!

Nisu zadovoljni ni putnici, kazali su nam da je sramotno što Pula kao najveći istarski grad ima takav oronuli kolodvor, tim više jer se dolaskom na kolodvor stječe prvi dojam o gradu, posebno kada je riječ o turistima.

Upitali smo stoga gradskog pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata koliko još može potrajati sudska trakavica, budući da su Brioni dosad evidentno koristili sve moguće pravne mogućnosti kojima im je omogućeno daljnje korištenje poslovnih prostora.

- To je, nažalost, pitanje za milijun dolara. Odgovor nije jednostavan, niti može biti egzaktan. Sjetimo se samo koliko je do pravomoćnosti trajao postupak oko poslovnog prostora u Ulici Sergijevaca, rekao nam je kratko Prhat, pomalo ogorčen cijelom situacijom. (N. SOFTIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter