Brijuni vracaju stari sjaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska elita svoj godišnji odmor sigurno ne planira u Hrvatskoj, na Jadranu. No, neki od tih rijetkih bogataša ipak se odlucuju za ljetovanje na našoj obali. Jedna, i zasad jedina, destinacija tog elitnog turizma je Veli Brijun sa svoja tri hotela - Istra, Neptun i Karmen - te tri od pet vila koje se iznajmljuju.

Unatoc retrostilu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeca i ocitim vapajem za detaljnom rekonstrukcijom, oni uspijevaju privuci odredeni broj gostiju s pozamašnim bankovnim racunima.

Kako je danas na otocju i tko ondje ljetuje, pitali smo voditeljicu promidžbe Nacionalnog parka Brijuni Vesnu Danko Klunic koja kaže da je napokon pocela rekonstrukcija vila.

- Brijuni imaju svoju povijest i svoju pricu što ih cini posebnima. Svjesni smo da naši kapaciteti nisu u najboljem stanju te zbog toga radimo puno na usluzi naših gostiju kao što su ruckovi i vecere na otvorenom, izleti brodom, ronjenje, tenis, golf, hranjenje životinja i drugo, kaže Danko Klunic.

- Na Brijunima je priroda prekrasna i to je naš najveci adut koji moramo maksimalno iskoristiti. U posljednje dvije, tri godine ulažemo znatna sredstva u sanaciju i modernizaciju naših objekata i infrastrukturu, kaže naša sugovornica.

Redovito održavanje objekata za Nacionalni park jako je skupo i za tu namjenu troši se golem novac. Plan je da se u iducih pet godina saniraju sve tri elitne vile koje se iznajmljuju za tisucu do dvije tisuce eura dnevno. Vesna Danko Klunic kaže da je ove godine sanirana Lovorka, a uskoro ce se renovirati vile Dubravka i Primorka.

Ukrajinac je za pet godina platio po mjesec dana najma vile Lovorka i tim smo novcem, više od 200 tisuca eura, uredili kompletan interijer vile. Takav bismo model primijenili i na drugim objektima. Ovo je prvi primjer i moram reci da nakon njega imamo dosta upita stalnih gostiju.

Vila Lovorka stoji 12.500 kuna, Dubravka 7.660, a Primorka 14.700 kuna dnevno. To je velik novac i za to gost traži mir i privatnost. Nitko ne može uci u krug vile ako se ne najavi ili ako mu gost ne otvori ulaz. Plaže su ogradene, a pravo ulaska ima iskljucivo domacica.

Naše vile uglavnom iznajmljuju poslovni ljudi iz Europe, ali ima i naših gostiju. Oni odsjedaju uglavnom u hotelima, kaže Vesna Danko Klunic.

Nacionalni park Brijuni danas ima 230 zaposlenika. Prošle godine Brijuni su ostvarili ukupnu dobit od 27,9 milijuna kuna. Ove godine planiraju uprihoditi 55,6 milijuna kuna, a samo od hotelijerstva 27,7 milijuna. (C. B. GALIC; snimio S. RADOLOVIC)

CIJELU REPORTAŽU S BRIJUNA PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter