Brijuni: Tajnoviti donator obnavlja Kupelwieserov mir

Objekt mauzoleja Kupelwieserov mir na Brijunima godinama vapi za obnovom
Objekt mauzoleja Kupelwieserov mir na Brijunima godinama vapi za obnovom

U tijeku je javni natječaj kojim Nacionalni park Brijuni traži izvođača radova za obnovu zanimljivog objekta usred samog otoka Veliki Brijun, a riječ je o mauzoleju Kupelwieserov mir. Kako saznajemo od ravnatelja NP Brijuni Sandra Dujmovića, riječ je o, ipak nesuđenoj, grobnici samog Paula Kupelwiesera.

Grobnica Kupelweiserove supruge

- Za ovaj se objekt, koji je zapravo grobnica, veže jedna zanimljivost. Poznato je da je Paul Kupelwieser kupio Brijune krajem 19. stoljeća i želja mu je bila da ovdje bude i pokopan. S početkom Prvog svjetskog rata bježi u Beč, gdje i umire te tako silom povijesnih okolnosti nije bio pokopan na Brijunima, već u Beču. Kako je on to oporučno poželio, trebao je biti pokopan upravo u mauzoleju obitelji Kupelwieser kraj svoje supruge Marije umrle 1915. godine. Upravljanje otočjem preuzeo je Paulov sin Karl, ali je i on tragično preminuo. E sad, taj objekt vapi za obnovom i na naše zadovoljstvo, neočekivano nam se javila jedna privatna osoba iz Hrvatske sa željom da financira tu obnovu, ispričao nam je ravnatelj Dujmović.

Dodao je kako se ta osoba interesirala za troškove, te je, nakon izrade troškovnika i procijenjene vrijednosti obnove od sto tisuća eura, odlučio donirati potreban iznos. NP Brijuni krenuli su potom u raspisivanje natječaja koji bi trebao biti dovršen ovih dana. Ne bude li nepredviđenih poteškoća i uloženih žalbi, radovi bi mogli početi već ovaj mjesec i trajati tijekom ljeta. Svečano otvaranje obnovljenog objekta planira se već sada za mjesec rujan.

Neočekivana privatna donacija

- Riječ je o specifičnim radovima koje rijetko koja firma u Hrvatskoj, a kamo li u Istri može obavljati, jer će trebati upumpavati u temelje, pa pustiti sve da se osuši, dio radova je pipljiv i traži visoku stručnost. Naravno, u sve su uključeni i konzervatori, rekao nam je nadalje ravnatelj.

Izrazio je pritom i zadovoljstvo što se našao dobrotvor koji je imao želje uložiti u ovakav povijesni objekt. Istaknuo je da je to normalna praksa u svijetu, dok je kod nas običaj donirati, ali manje iznose do 10, odnosno 20 tisuća eura.

- Za sada naš dobrotvor želi ostati anoniman, ali mi smo sretni i zadovoljni što nam se prvi puta dogodila ovako značajna donacija jedne osobe i na tome smo mu izuzetno zahvalni, istaknuo je na kraju ravnatelj Sandro Dujmović. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter