Brijuni rivijeru na Ustavni sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provjera ustavnosti proceduralnog tijeka donošenja odluka o projektu "Brijuni rivijera" bila je tema konferencije za novinare koju je održao Bruno Poropat, predsjednik Odbora za referendum.

- U slucaju projekta "Brijuni rivijera", jedinicama lokalne samouprave godinama se namecu projekti, odluke, ugovori, i to iskljucivo iz obrnutog smjera. Županijska skupština, imenom Ivan Jakovcic, donosi predugovor o korištenju vrijednih prostora, a tek onda ih po hitnom postupku usmjerava jedinicama lokalne samouprave umjesto da to bude obratno.

Stoga javno postavljamo pitanje je li samovolja šefova, župana Ivana Jakovcica i premijerke Jadranke Kosor, koji bi prvi trebali poštivati zakone (koje su i sami donijeli), u prekršaju, u ovom slucaju ustavnom prekršaju, rekao je Poropat te istaknuo da ce isto pitanje postaviti u što kracem roku i Ustavnom sudu.

Naglasio je kako bi gradani uz pomoc struke trebali kreirati i sudjelovati u odlukama oko prostora koji ce oni na kraju koristiti, što u ovoj proceduri nije bio slucaj.

- Kome se žuri upravo sada kada Hrvatska, ulaskom u Europsku uniju, ocekuje znacajna sredstva za smanjenje krize, a koja ce moci koristiti domaci menadžeri i tvrtke. Na taj nacin cijela vrijednost prostora ostala bi u rukama domacih tvrtki i naših gradana, rekao je.  (M. Me.)


Podijeli: Facebook Twiter