Brijuni rivijera: Uređenje hotela izmjenom GUP-a

Danko Končar ispred budućeg hotela (N. LAZAREVIĆ)
Danko Končar ispred budućeg hotela (N. LAZAREVIĆ)

Nedavno smo objavili razgovor s pulskim odvjetnikom Goranom Veljovićem koji nam je otkrio nevjerojatne propuste i neusklađenosti u projektu "Brijuni rivijera". Ukazao nam je na to da je u natječajnoj dokumentaciji od investitora tražena izgradnja hotela, a da je nakon dovršetka natječaja, na kojem je njegov klijent - poduzetnik Danko Končar - dobio koncesiju, a od predstavnika Ministarstva graditeljstva doznao i da se hotel tamo ne smije graditi!

- Hotel je planiran na području Sv. Katarina-Monumenti i to prenamjenom devastirane vojarne. No, u Ministarstvu su utvrdili da se objekt koji je namijenjen preuređenju u hotel nalazi na pomorskom dobru gdje nije dozvoljeno planiranje ili izgradnja hotela, izjavio nam je Veljović.

Ratomira Ivičića, direktora Brijuni rivijere, upitali smo kako je moguće da je u plan i natječaj uneseno nešto što je u suprotnosti sa zakonom - hotel na pomorskom dobru. Odgovorio nam je da su u natječajnu dokumentaciju za lokaciju Sv. Katarina-Monumenti unesene prostornoplanske mogućnosti i odredbe koje su bile predviđene Generalnim urbanističkim planom (GUP) Grada Pule na koji je nadležno ministarstvo dalo suglasnost 2008. godine.

- S obzirom na nastalu situaciju, a kako bi se omogućilo uređenje već postojećeg objekta s hotelskim sadržajima, Gradu Puli je dostavljen prijedlog za ciljane izmjene i dopune GUP-a na način da se smanji obuhvat lučkog područja, rješenje je direktora Brijuni rivijere za legalizaciju gradnje hotela koji je planiran tamo gdje ne može biti.

Sličan prijedlog nam je ranije iznio i Veljović koji je naveo da se zemljište, na kojem leži bivši vojni objekt, izuzme iz pomorskog dobra kako bi se moglo prenamijeniti te izgraditi hotel.

U razgovoru s Veljovićem objavili smo da je područje Porto Mariccio još 2003. stavljeno pod preventivnu zaštitu, ali da do današnjeg dana kulturno dobro nije upisano u registar iako su u međuvremenu pronađeni određeni arheološki sadržaji za koje se utvrdilo da predstavljaju kulturno dobro.

Ministarstvu kulture smo uputili upit zašto nije doneseno rješenje kojim bi bilo utvrđeno kulturno dobro i zašto isto nije upisano u odgovarajući registar. Nataša Petrinjak, glasnogovornica tog ministarstva, odgovorila nam je da će unutar Ministarstva kulture utvrditi prijedlog za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, ali nije navela kada će to učiniti. (Paulo GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter