Brijuni rivijera: U Puli 2 marine, ukupno 1.500 kreveta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brijuni rivijera, trgovacko društvo osnovano u srpnju 2003. godine, planira na podrucju jugozapadne Istre, kao što je poznato, realizirati projekt Brijuni rivijera.

Odabrane lokacije unutar Brijuni rivijere smještene su na jugozapadnom dijelu istarske obale, fažanske opcine na sjeveru te Grada Pule na jugu.

Ukupna okvirna površina cetiriju lokacija je 114 hektara. Najveca je fažanska Pineta, koja se prostire na 50 hektara, Hidrobaza nadomak Pule ima oko 37 hektara, a otok Sveta Katarina i kompleks bivše vojarne na Monumentima u sklopu pulske luke 27 hektara.



U Pineti koja se nalazi nasuprot brijunskog otocja, u sklopu fažanske opcine, predvida se izgradnja hotela s cetiri ili pet zvjezdica, s ukupno 650 kreveta.

Na Hidrobazi, na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Pule, jugoistocno od Brijuna, izgradili bi se hoteli s cetiri zvjezdice, ukupnog kapaciteta tisucu postelja.

Otok Sveta Katarina i kompleks bivše vojarne Monumenti predvidena su lokacija za izgradnju dviju luka nautickog turizma, odnosno marina s vezovima za ukupno 600 plovila. Na kopnu bi pak bilo na raspolaganju 1.200 mjesta za suhi dok. Uz to, izgradio bi se hotel s cetiri ili pet zvjezdica s 200 kreveta te kompleks mješovite namjene.



Ugovor o provedbi razvojnog programa "Brijuni rivijera" konsenzusni je ugovor izmedu Vlade, Istarske županije, Grada Pule, Grada Vodnjana, Opcine Fažana i društva Brijuni rivijera. Direktor tvrtke Brijuni rivijera Ratomir Ivicic kaže da su njegovi potpisnici, izuzev Opcine Fažana, pristali pobliže definirati protokol buducih aktivnosti.

- Potpisivanjem ugovora ostvaruju se uvjeti za raspisivanje medunarodnog natjecaja na kojem ce se odabrati najpovoljniji ponuditelji, odnosno potencijalni investitori s kojima ce se sklopiti predugovori. Odabirom ponuditelja pocet ce izrada urbanistickih i detaljnih planova uredenja za lokacije razvojnog programa, koji su uvjet za osnivanje prava gradenja, služnosti i zakupa i dodjelu koncesije za dvije marine, na Sv. Katarini i Monumentima.

Povjerenstvo bi u rujnu trebalo raspisati javni natjecaj za lokacije Hidrobaza i otok Sveta Katarina-Monumenti, dok ce raspisivanje onoga za Pinetu uslijediti nakon što Opcina Fažana potpiše ugovor. Natjecaj ce biti otvoren najmanje 90 dana. Kako sada stvari stoje, ako sve bude išlo po planu, prvi bageri bi trebali poceti raditi u 2013. godini jer ce za dobivanje svih dokumenata koji još manjkaju trebati najmanje godinu i pol, istice Ivicic.

Naposljetku ce se predati u posjed nekretnine ponuditeljima s kojima su sklopljeni konacni ugovori, na rok od 66 godina za lokacije Pineta i Hidrobaza, odnosno na 50 godina za otok Sveta Katarina i Monumente.



Ono što je najbitnije jest da ce se nakon isteka ugovornog razdoblja nekretnine vratiti zemljišnoknjižnim vlasnicima zajedno s izgradenim objektima i infrastrukturom, bez obveze vlasnika zemljišta da placa naknadu za izgradene objekte i infrastrukturu.

Prihodi ostvareni od prava gradenja, sukladno ugovoru, bit ce ulagani u turisticki razvoj gradova i opcina na cijem su podrucju ostvareni te u unaprjedenje turistickih sadržaja u javnoj ustanovi NP Brijuni. Ukupna investicija procijenjena je na 300 do 330 milijuna eura.

- Brijuni rivijera ce pravo gradenja na gradevinskom zemljištu ustupiti privatnom partneru i omoguciti mu komercijalno korištenje lokacije projekta, koja je u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske. Temeljem ustupljenog prava gradenja partner ce biti odgovoran za projektiranje, od idejnog rješenja do izvedbenog projekta, financiranje, izgradnju te upravljanje objektima i sadržajima projekta.

Istekom razdoblja korištenja prava gradenja partner vraca zemljište i predaje objekte u vlasništvo javnom sektoru. Rizik ishodenja svih potrebnih dozvola zajednicki snose privatni partner i javni sektor, a partner ce biti odgovoran za izradu i financiranje potrebne prostornoplanske dokumentacije, rekao je Ivicic.


Damjanac: Potpisat cemo kad prihvate naše amandmane

"Vecina gradevinskog zemljišta u Pineti je u vlasništvu Opcine Fažana. Vlada RH se uknjižila na dio zemljišta i proglasila ga negradevinskim. Sada ce to mijenjati. Pitam se kako su se na tom zemljištu mogli graditi bungalovi, a da pritom zemljište nije bilo gradevinsko stoga smo podigli tužbu protiv RH i stavljena je zabilješka na to zemljište dok se spor ne okonca.

Smatramo da je Pineta u cijelosti naša i ne želimo odustati od tih zahtjeva. Uostalom, sve je to na sudu pa neka on odluci cije je zemljište", kaže Ada Damjanac, fažanska nacelnica, odgovarajuci na pitanje zašto ta opcina nije potpisala ugovor koji su potpisali Vlada, Županija, Grad Vodnjan i tvrtka Brijuni rivijera.

Pitamo je za komentar izjava da je Opcina Fažana protiv Brijuni rivijere i razvoja tog kraja.

- Opcina Fažana nije protiv projekta Brijuni rivijera, ali ne s ovakvim nakaradnim ugovorima. Ma koji aneksi, ma koji predugovori?! Opcina Fažana ce pravo gradenja potpisati s investitorima, a ne s nekim firmama koje se sutra mogu zatvoriti ili bankrotirati i ode nam gradevinsko zemljište u vjetar.

Cijela Opcina oko sebe je okružena državnim zemljištem. S jedne strane MUP-ovo odmaralište i vatrogasci, s druge Pineta i Brijuni rivijera. Mi cemo potpisati ugovor onog trenutka kada naši amandmani budu prihvaceni. Dotad nemam ovlaštenja potpisati išta, kaže Damjanac. (Piše Cristian Bruno GALIC; snimio Manuel ANGELINI)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM DVOBROJU GLASA ISTRE KOJI IZLAZI U NEDJELJU.


Podijeli: Facebook Twiter