Brijuni rivijera preskace javnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradanska inicijativa Volim Pulu konferencijom za novinare upozorila je javnost na naknadno i prethodno neobjašnjeno ubacivanje 18. tocke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeca u petak, a koja se odnosi na donošenje odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti.

Sjednica je, prema prvobitnom dnevnom redu, trebala proteci u raspravi o poslovanjima gradskih trgovackih društava u 2010. godini, što ju je svih dosadašnjih godina produžavalo, a nadodavanjem rasprave o projektu Brijuni rivijera zasigurno nece nedostajati tenzija medu vijecnicima.

- Jasno je da ce se ova tocka na sjednici vijeca naci na dnevnom redu tek kasno navecer, a ustvari zaslužuje zasebnu sjednicu jer se odlucuje o buducnosti Pule. Ocito se želi sakriti od javnosti. Napominjemo da se proteklog tjedna ista tocka našla na sjednici Županijske skupštine, gdje je odgodeno davanje suglasnosti jer se trebaju razmotriti sve primjedbe, zapocela je Dušica Radojcic pojašnjenje zbog cega se inicijativa protivi ovakvom nacinu funkcioniranja lokalne samouprave.

Maša Jerin istaknula je da su primjedbe župana na sjednici Županijske skupštine i gradske, koje ce se u petak naci na sjednici vijeca, pisane prema narudžbi investitora te da iako je Vlada skratila rok koncesije na 50 godina, lokalna samouprava predlaže produljenje na 66, a da može, produžila bi je i na 99.

Jerin istice da se u korist investitora ide i kada se predlaže da se rok gradnje od dvije godine pocne racunati tek po ishodovanju gradevinske dozvole, a s druge strane se požuruju natjecaj i izdavanje koncesije.

- Lokalna samouprava želi ubrzati rad povjerenstva te raspisivanje natjecaja 15 dana od njegova osnutka, dok je Vlada opreznija i natjecaj raspisuje za dva-tri mjeseca. Ocito je namjera što prije dati zemljište, a odgadati gradnju i veliko zapošljavanje, kako nam godinama žele "prodati" projekt. Cak i smanjenje naknade za rušenje postojecih objekata izgleda kao da su investitori diktirali primjedbe županu, rekla je Jerin.

- Kriminal i zlocin prema svom narodu je darovati gotovo cijelo pulsko priobalje na rok od 50, ili 66 godina, kako želi IDS, i to bez strucne i najšire moguce javne rasprave, nastavio je clan inicijative Zoran Angeleski, koji istice da je to dokaz da pulske vlasti manipuliraju svojim gradanima.

- Tajno i kukavicki tema je uvrštena na dnevni red sjednice vijeca. Da lokalna vlast ima dobre namjere, sazvala bi posebnu sjednicu o ovoj problematici, smatra Angeleski. Nužno je, kaže clan inicijative, sve vratiti na pocetak jer kljucne podatke o projektu ne zna niti direktor tvrtke Brijuni rivijera.

- Samo neka ne spominju opasne fraze da zaustavljamo razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, napomenuo je Angeleski, koji istice da se treba boriti da podrucje koristi više korisnika i djelatnosti poput ribarstva, studenata i gradana, a ne samo jedna - turizam.

- Najveci šamar projektu dali su arhitekti. Udruženje hrvatskih arhitekata i Društvo arhitekata Istre negativno su ocijenili projekt. Ukoliko vec nama kažu da smo laici, struku je nemoguce napadati. Doduše, župan je i to pokušao, rekao je Angeleski.

Stoga clan inicijative napominje da lokalna vlast nece moci primjedbama legalizirati sramni ugovor, pogotovo što šira javnost ne zna o cemu se radi.

- Za deset godina, koliko postoji "Brijuni rivijera" ovo je amaterski uradak, koji se predstavlja kao Vladin prijedlog, a ustvari ga je izradila i lokalna samouprava pa se može ocekivati "igrokaz" kao na Županijskoj skupštini kad je prijedlog povucen, nastavio je Angeleski.

- Postavljam javno pitanje svim vijecnicima Pule, Vodnjana i Fažane te Županije: Imate li obraza svojoj djeci i unucima oduzeti najvrjednije priobalje po liniji stranacke poslušnosti, 66 godina je kao 660! Porucujem im neka se ne zezaju s narodom jer strpljenju dode kraj, zakljucio je Angeleski. (Goran ROJNIC)

U petak prosvjed na Forumu
Gradanska inicijativa u petak na Forumu, s pocetkom u 16.30 sati, organizira miran prosvjed gradana protiv nacina donošenja odluke o Brijuni rivijeri u kojem se preskace javnost. Inicijativa je, takoder, zatražila dopuštenje za sudjelovanje na sjednici Gradskog vijeca, no, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz gradske uprave bit ce im dopuštena prisutnost svega dvaju predstavnika i to bez mogucnosti obracanja vijecnicima.


Podijeli: Facebook Twiter