Brijuni rivijera najznacajniji projekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon gotovo devet godina situacija oko kapitalnog turistickog projekta Brijuni rivijera, koji zajednickim snagama guraju lokalna i državna vlast, napokon se pocela raspetljavati. Da se stvari barem prividno micu s mrtve tocke, potvrduje i predstavljanje projekta u Banskim dvorima u cetvrtak.

Uvršten je medu 10 najznacajnijih javnih investicija vrijednih gotovo 13 milijardi kuna cija se realizacija ocekuje u drugom kvartalu ove godine.

Najveci je iznos investicije projekta Hrvatske elektroprivrede (HEP) u novi blok Termoelektrane Plomin, od oko 5,5 milijardi kuna, potom Janafov projekt Jugoistocnog europskog produktovoda, vrijedan ukupno oko 3,2 milijarde, te Brijuni rivijera, cija se vrijednost procjenjuje na 2 do 2,5 milijardi kuna.

Radi li se o Vladinom probnom balonu ili je Brijuni rivijera definitivno krenula u realizaciju, vidjet ce se vec kroz dva mjeseca, kada bi trebao biti raspisan drugi krug medunarodnog natjecaja za potencijalne ulagace.



Na pitanje kako to da je projekt tek sada stigao na dnevni red, tim više što je poznato da ga Vlada od pocetka podržava, direktor istoimene tvrtke Ratomir Ivicic veli da se za donošenje takve odluke cekalo pozitivno mišljenje Državnog odvjetništva RH, koje je ovih dana konacno stiglo.

- Ocekujemo da ce iduci tjedan Vlada donijeti odluku o realizaciji, što ce ujedno definirati prava i obveze gradova i opcina na cijem se teritoriju projekt planira. Nakon toga ocekujemo da cemo kroz mjesec dana imati sve preduvjete za objavu medunarodnog natjecaja za lokacije Pineta, Hidrobaza i Sv. Katarina-Monumenti, veli Ivicic, potvrdujuci da, iako se u tom valu trebao naci i Muzil, ta lokacija zbog još uvijek nedefiniranih izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Pule zasad nece biti u natjecaju.

O Brijuni rivijeri prošlog je petka s potpredsjednikom Vlade Miloševicem razgovarao i istarski župan Ivan Jakovcic koji nakon današnje prezentacije projekta u Vladi smatra da zastoja više nece biti.

- Optimistican sam i vjerujem da više nece biti prepreka i kocnicara investicije koja ce osigurati više od tri tisuce novih radnih mjesta. Moglo se to i puno ranije da je bilo pameti na državnom, ali i lokalnom nivou, i ocekujem da više nece biti usijanih glava koje ce prijeciti realizaciju.

Nova ulaganja su nam itekako neophodna, ne samo zbog aktualne krize, vec i zbog stvaranja sasvim novog vrhunskog tipa turizma s kojim više necemo morati brinuti o produljenju sezone jer ce se ona odvijati tijekom citave godine, uvjeren je Jakovcic. (Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter