Brijuni rivijera mora garantirati zapošljavanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predlažemo gradonacelnicima Pule i Vodnjana Borisu Mileticu i Klaudiju Vitasovicu kao i nacelnici Opcine Fažana Adi Damjanac da ne potpisuju nikakve sporazume i dokumente vezane uz projekt Brijuni rivijera, a koji se odnose na davanje prostora i nekretnina u zakup ili u koncesiju a da u tim sporazumima nje precizno definiran broj radnika koji ce u sklopu projekta raditi na neodredeno vrijeme", kazao je na konferenciji za novinare u srijedu predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic.

Naglasio je da projekt Brijuni rivijera može biti izuzetno uspješan i razvojan samo ako se postupi po ovakvom prijedlogu sindikata jer ce se na taj nacin eliminirati svi potencijalni špekulanti koji se, smatra, samo žele domoci vrijednih i atraktivnih nekretnina.

"Sporazumi moraju imati i klauzulu da se u svakom trenutku mogu raskinuti ako se prekrši odredba o nacinu zapošljavanja u buducim objektima Brijuni rivijere. Ne bude li tako, imamo pravo sumnjati da je projekt tek rasprodaja narodnog blaga i podilaženje pojedincima", rekao je Bulic.

Osvrnuvši se na prošlotjednu odluku Vlade kojom se definira da ce u sklopu projekta direktno i indirektno raditi oko 3.500 radnika, rekao je da se ministar gospodarstva ?uro Popijac trebao suzdržati od takve ishitrene brojke koja nije utemeljena jer, tvrdi, toliko zaposlenih u jeku turisticke sezone nema ni citava Istra.

Predsjednik SIK-a smatra da jedinice lokalne uprave i samouprave na cijem se teritoriju proteže Brijuni rivijera trebaju osigurati zapošljavanje radnika da se ne bi ponovio scenarij Dragonere za koju je, napominje, prvotno obecavano da ce na tom podrucju biti zaposleno 200-tinjak radnika.

"Dragonera svima treba biti velika škola jer zasad nema niti jednog zaposlenog. Cinjenica je da je cak 370 tisuca kvadratnih metara prodano za 1,8 milijuna eura da bi sada taj prostor za cijenu od 53, 4 milijuna eura kupio investitor Danko Koncar.

Ne treba ni naglašavati što bi novac koji je Koncar dao za zemljište znacio u proracunima Vodnjana, Pule i Fažane", rekao je Bulic i dodao da se Dragonera pokazala kao crna tocka lokalne politike i da se to ne smije ponoviti s Brijuni rivijerom.

Dopis kojim traži klauzulu o broju zaposlenih radnika uputit ce gradonacelnicima Mileticu i Vitasovicu te nacelnici Damjanac.


Podijeli: Facebook Twiter