Brijuni rivijera: Koncesija na 50 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici u ponedjeljak utvrdila da je razvojni projekt Brijuni rivijera cjeloviti razvojni projekt od posebnog interesa za RH, posebno jer je njime obuhvaceno pomorsko dobro i nekretnine u vlasništvu RH koje granice s istim pomorskim dobrom za koje je Vlada davatelj koncesije.

Ta je odluka donesena u skladu s odredbama dopuna uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, koje je Vlada donijela 8. rujna ove godine.

Donesena je obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luka posebne namjene - luka nautickog turizma, i to za lokacije Sveta Katarina na dijelu k.o. Pula i dijelu k.o. Štinjan te Luka 2 na dijelu k.o. Štinjan, na lokaciji razvojnog programa Brijuni rivijera - otok Sv. Katarina-Monumenti.

Površina luke Sveta Katarina obuhvaca na kopnenom dijelu 64.607 cetvornih metara, a morskog akvatorija 151.599 cetvornih metara. Luka 2 obuhvaca 69.295 kvadrata kopna i 59.159 cetvornih metara priobalja. Koncesija se daje na 50 godina, racunajuci od dana sklapanja ugovora o koncesiji, stoji u priopcenju Vladina ureda za odnose s javnošcu.

Nakon sjednice Vlade, na rasporedu je bio sastanak povjerenstva za provedbu razvojnog programa Brijuni rivijera, u kojem medu pet ministara sjede i istarski župan Ivan Jakovcic, pulski gradonacelnik Boris Miletic, njegov vodnjanski kolega Klaudio Vitasovic te direktor tvrtke Brijuni rivijera Ratomir Ivicic.

Na sjednici u Banskim dvorima usvojena je odluka o raspisivanju javnog natjecaja za realizaciju projekta. Povjerenstvo je ovlastilo tvrtku Brijuni rivijera da raspiše medunarodni javni natjecaj za odabir ponuditelja za lokacije Pineta i Hidrobaza. Natjecaj ce biti objavljen 15. rujna 2011. u Allgemeine Zeitungu, Financial Timesu, Jutarnjem listu, Vecernjem listu i Glasu Istre, stoji u priopcenju.

- Javni natjecaj ce biti raspisan za dva dana i ponude cemo primati do polovice sijecnja. U ponedjeljak, 16. sijecnja iduce godine, tocno u podne, u prostorijama naše tvrtke u Puli javno cemo otvoriti sve ponude i time obznaniti sve ponuditelje-investitore, kratko je komentirao Ivicic.

Podsjetimo da je jedno mjesto u tom povjerenstvu ostavljeno za predstavnika Opcine Fažana. Potonja, naime, još nije službeno potpisala ugovor pa stoga njihov clan nije u tom timu. Kao što je najavila nacelnica fažanske opcine Ada Damjanac, nakon što im se budu uzeli u obzir amandmani na taj ugovor, i ona ce staviti potpis na projekt. To se još uvijek nije dogodilo.


Podijeli: Facebook Twiter