Brijuni rivijera: Ivičiću 50.000 kn godišnje za stan

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nalaz državne revizije koja je provedena u društvu Brijuni rivijera od 15. siječnja 2012. do 16. svibnja 2013. godine pokazao je niz nepravilnosti u poslovanju, zbog čega su revizori na kraju donijeli uvjetno mišljenje. Utvrđeno je, između ostalog, da i nakon deset godina od osnivanja društva, realizacija tog projekta od državnog značaja nije na očekivanoj razini.

Nalaz je, između ostalog, pokazao da je jedini bivši član Uprave i direktor Ratimir Ivičić, sadašnji zamjenik ministra turizma, uživao određene pogodnosti.

Revizija je, naime, utvrdila, da je sporno što je troškove stanovanja i režija stana površine 50,15 kvadrata, koje je direktor koristio za svoj povremeni smještaj, pokrivala Brijuni rivijera, a ne on sam. Državni ured za reviziju pozvao se na Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik o porezu na dohodak po kojima se "plaćom smatraju i primici u naravi koji se odnose na korištenje stana i druge pogodnosti koje poslodavci i isplatitelji primitaka, odnosno plaće daju radnicima i fizičkim osobama koje ostvaruju primitke".

Ivičić je nakon imenovanja na funkciju direktora 21. veljače 2008. godine s članovima Skupštine zaključio ugovor o pravima, obvezama i plaći direktora (menadžerski ugovor) na pet godina.

Tako je za direktorov stan u 2012. godini uplaćeno 44.035 kuna, dok su režije pokrivene u iznosu od 8.750 kuna. Na te primitke u naravi, u ukupnoj vrijednosti od 52.785 kuna nisu obračunati i plaćeni propisani porezi, prirez i doprinosi što nije u skladu sa zakonima i drugim propisima.

Iste te godine direktoru je isplaćena neto plaća od 183.712 kuna, što je u prosjeku mjesečno iznosilo 15.309 kuna. Iako je imao sasvim pristojnu plaću Brijuni rivijera mu je mjesečno za režije i stan još ekstra isplaćivala 4.400 kuna.

Zbog svega navedenog Državni ured za reviziju naložio je donošenje internog akta kojim će se propisati uvjeti, kriteriji i načini ostvarivanja prava na primitke u naravi, a smatra se da bi tijela društva definirana osnivačkim aktom trebala obavljati svoju funkciju dosljedno i temeljito.

Na ovakvo se mišljenje očitovalo i društvo Brijuni rivijera koje je prihvatilo nalaz Državnog ureda te u svom očitovanju navelo "da je direktor, stjecanjem obiteljskih okolnosti, promijenio prebivalište iz Umaga u Zagreb na temelju čega je nastala potreba za povremenim korištenjem stana u mjestu rada". Društvo navodi da će se izraditi interni akt kojim će se propisati svi uvjeti i kriteriji za ostvarivanje prava na primitke u naravi. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter