Brijuni: Podvodna radioatrakcija u Uvali Verige

Brijuni pripremaju nove programe (Arhiva)
Brijuni pripremaju nove programe (Arhiva)

I ove sezone Javna ustanova Nacionalni park Brijuni želi turistima ponudili nešto novo. Morska poučna staza na Velom Brijunu uistinu je nešto revolucionarno za naše prostore. O čemu je točno riječ pitali smo v.d. ravnatelja Sandra Dujmovića. Prema njegovim riječima, ovo će biti prva takva staza na Jadranu i jedna od prvih na Mediteranu.

- U Uvali Verige na Velom Brijunu radimo prvu morsku poučnu stazu na Jadranu. Riječ je o francuskom patentu koji obuhvaća radijski paket s odašiljačem na kopnu i prijemnikom smještenim u ronilačkoj disalici. Kad gost uzme disalicu u usta, uključi se radio, a mi s kopna puštamo snimljeni materijal ili službeni vodič govori izravno u mikrofon. Disalica ima posebnu gumu koja se stisne zubima te se zvuk kroz zube i čeljusne kosti širi do malog uha. Isprobao sam to i, vjerujte, izgleda kao da vam je ta osoba u glavi i priča neku štoriju. U Uvali Verige ćemo pod morem postaviti šest punktova s poučnim tablama na kojima će biti slike podmorske flore i faune. Gosti će kad zarone obilaziti punktove, gledati table, a kroz disalicu će slušati priču koju smo im pripremili o onome što vide na tablama, veli Dujmović.

Radijski prijemnik može "zaroniti" do deset metara dubine, a na kopnu već radimo kućicu s ostalom tehničkom radijskom aparaturom kao što je odašiljač, miks pult i slično. Zakupili smo radijsku frekvenciju koja će biti usklađena s našim odašiljačem i tako ćemo praktički moći imati vlastiti radijski program. Samo što nećemo imati klasičnog spikera već ćemo putem tog radija emitirati unaprijed pripremljene tekstove na nekoliko stranih jezika, kaže Dujmović. Takvih će staza na Brijunima vjerojatno biti još, no za sada smo se fokusirali na ovu u Verigama. Cijela je investicija stajala oko 250 tisuća kuna, a dio novca smo dobili od Ministarstva turizma, kaže Dujmović. (C. B. GALIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

      


Podijeli: Facebook Twiter