Brijuni: Novi vlakić i kornjača na oporavku

Novi turistički vlakić na Brijunima (H. TADE)
Novi turistički vlakić na Brijunima (H. TADE)

Vozni park Javne ustanove Nacionalni park Brijuni bogatiji je za novi turistički vlakić. Ustanova je treći vlakić kupila vlastitim sredstvima jer, prema riječima ravnatelja Sandra Dujmovića, ostvaruje dobre financijske rezultate. Vrijednost investicije je 200 tisuća eura, a proizvođač je portugalska tvrtka Deltrain.

- Ovo je prvi vlakić tog tipa u Hrvatskoj. Kapacitet je 80 osoba, ima 155 konja, Roverov motor od 2300 kubika s četiri cilindra. Za razliku od sadašnja dva vlakića tvrtke Dotto iz Italije, novi vlakić ima automatski mjenjač, rekao je ravnatelj na današnjoj promotivnoj vožnji Brijunima.

U more je danas puštena desetogodišnja kornjača Kiki koja je na fizikalnoj terapiji u bazenu u safari parku provela tri mjeseca. Kikijevo mjesto zauzela je kornjača Brionko. Stara je između tri i pet godina, a nađena je na Brijunima. Amputirana joj je jedna peraja jer je bila omotana najlonom s ribarske mreže pa je došlo do odumiranja tkiva. - Na Brijunima će biti 15-ak dana na oporavku. Ako je mužjak, imat će teškoće pri oplodnji ženke, ali plivati može. Spol kornjače ne može se utvrditi do 25-te godine, rekao je veterinar Mikele Medica.

Predsjednica udruge Morski obrazovni centar Milena Mičić, koja upravlja Centrom za oporavak morskih kornjača u pulskom Aquariumu, kaže da u slučaju pronalaska ozlijeđene kornjače građani trebaju nazvati 112.

- Dosad je kroz Centar, jedini u Hrvatskoj, prošlo 100-tinjak kornjača. Sufinancira nas Ministarstvo zaštite okoliša, a prijavili smo se i na natječaj za projekte Europske unije te dobili 137 tisuća eura. Novac će nam poslužiti za nove bazene, grijanje vode, filtraciju, opremu, kirurški stol, endoskop, putne troškove, režije te dio plaća, kaže Mičić. (Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter