Brijuni nisu samo profit, nego i nacionalno blago

Brijuni na čekanju (Milivoj MIJOŠEK)
Brijuni na čekanju (Milivoj MIJOŠEK)

Velike investicije u turističkom sektoru, poput davanja koncesije za uređivanje Velikog Brijuna ili golf igrališta na Srđu kod Dubrovnika, ponovno su u fokusu javnosti zbog tvrdnji konzultantske tvrtke Horwath HTL da je ministar zaštite okoliša, Mostov Slaven Dobrović zaustavio te projekte. Prema medijskim tvrdnjama, "zaustavljene" investicije vrijede oko jedanaest milijardi kuna, od čega na projekt Veliki Brijun, gdje se treba izdati koncesija na dugogodišnje korištenje za potrebe turističke privrede, otpada gotovo dvije milijarde kuna.

Poštivanje nadležnosti

Strelice kritika prema ministru Dobroviću ispalio je konzultant Miroslav Dragičević iz tvrtke Horwath HTL, koji tvrdi da godinu i pol čekaju na odluku hoće li se Veliki Brijun razvijati prema njihovim zamislima.

"Ministar treba odlučiti želi li razvijati Brijun u skladu s onim što smo predložili ili bi radije neku drugu verziju. Ako bi se odustalo od ovog projekta, šteta za Hrvatsku bila bi oko 250 milijuna eura, koliko vrijedi investicija za koju već postoje zainteresirani ulagači, a konzultanti bi dodatno mogli tražiti isplatu naknade štete zbog odustajanja od projekta", izjavio je Dragičević medijima.

Mostov ministar Dobrović nije prešutio kritike, te je izjavio: "Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, dok ga ja vodim, s investitorima i svima zainteresiranima za ulaganje i razvoj Hrvatskog gospodarstva i društva, neće razgovarati preko novinskih članaka, niti će pristati na takvu vrst pritisaka. Možda je to u prošlosti funkcioniralo, no ja na takav način rada ne pristajem. Vrata Ministarstva svima su otvorena za razgovor, a zakoni i propisi smjernice su kojih ćemo se pritom držati bez trulih kompromisa."

Komentirajući predloženu investiciju na Velikom Brijunu, ministar je rekao kako "ministarstvo ne prebacuje odgovornost, nego poštuje nadležnosti. A donošenje Prostornog plana je u nadležnosti Ministarstva graditeljstva. Osim toga, želim istaknuti i sljedeće - Brijuni nisu samo dobra prilika za ostvarenje velikih profita, nego hrvatsko nacionalno blago. A to blago trebamo zaštititi pod svaku cijenu te u razvoju tražiti isključivo interese Republike Hrvatske i budućnost."

"Riječ je o kompleksnom projektu pri čijoj je realizaciji ključno da baštini potencijale na ispravan način. Uskoro ću održati sastanak s ministrima turizma te graditeljstva i prostornog uređenja te će Vlada RH, a ne ja sam, donijeti odluku koja mora biti u najboljem interesu za sve", poručio je Slaven Dobrović komentirajući moguće davanje koncesije za otok Veliki Brijun. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter