Brijuni: Izložba Kupelwiesera i prijem za diplomate

Kupelwieser i Josipović
Kupelwieser i Josipović

Izložbeni projekt Bye-bye, Anopheles! jednog od najistaknutijih austrijskih umjetnika današnjice Hansa Kupelwiesera otvoren je večeras na Velikom Brijunu. Radi se o izložbi fotografija i umjetničkih instalacija u prostorima Kuće za brodice iz 1902. te ljetnom kinu iz 1950-ih.

Hans Kupelwieser, koji je prapranećak industrijalca i vlasnika otočja Brijuni s početka 20. stoljeća Paula Kupelwiesera, koristi tu osobnu povezanost s otočjem i umjetničkom intervencijom u 3D formatu na fotografijama iz obiteljske ostavštine nudi promatraču pogled u prošli svijet.

Izložba je nastala suradnjom NP Brijuni, Austrijskog kulturnog fonda i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te je dio popratnog programa Austrijskog kulturnog foruma Zagreb kojim se obilježava pristupanje Hrvatske EU-u. Ovom izložbom i NP Brijuni obilježava 120 godina od dolaska Kupelwiesera na otočje i 30 godina od osnivanja Nacionalnog parka.

Na otvorenju izložbe su bili predsjednik Ivo Josipović i predstavnici diplomatskog zbora u RH, za koje je Josipović potom upriličio prijem. Tom prigodom je gostima istaknuo važnost razmjene znanja i talenata, umjetnika i znanstvenika te umjetnosti i znanosti. "To je možda jedini način da se ljudi i narodi istinski upoznaju", rekao je Josipović. (V. KAPELOTO, foto D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter