Brijuni: Hickory ili golf kakav je nekoć bio

Pulski hickory golferi Stjepan Dugandžić i Davor Pikot
Pulski hickory golferi Stjepan Dugandžić i Davor Pikot

Na poticaj Christopha Meistera (EAGHC) i inicijativu Damira Ritoše iz Golf kluba Pula, te potporu Golf kluba Brioni, Golf kluba Pula, Istarskog golf saveza, JU NP Brijuni, EAGHC-a i u skladu s SoHG pravilima, na golf terenu na Brijunima održan je prvi turnir u hickory golfu "Brioni Hickory Open Championship 2013". Turnir je odigran točno na dvadesetu godišnjicu prvog golf turnira u Hrvatskoj i devedesetu od prvog golf turnira na Brijunima.

Prethodno je održano neformalno natjecanje uz sudjelovanje domaćih golfera iz Golf kluba Pula, koji su se tako imali prilike upoznati s opremom i zajedno s hickory igračima isprobali iskonski način igranja ovog sporta. Neki od članova pulskih klubova potom su i nastupili u službenoj konkurenciji na subotnjem turniru.

Natjecali su se igračice i igrači iz pet europskih zemalja (Austrija, Danska, Hrvatska, Njemačka, Poljska). U konkurenciji gospode pobijedio je Henrik Westh iz Golf kluba Sollerod (Danska), uz isti broj udaraca kao i Vladimir Mikac iz Golf kluba Pula. U konkurenciji dama pobijedila je Sofia Lelkowska iz Lydia Polana (Poljska), i to za samo jedan udar ispred Božene Črnac iz Golf kluba Pula. Iz GK Pula nastupili su i Davor Pikot i Damir Ritoša.

Inače, zadnjih godina u svijetu raste zanimanje za golf kakav je nekoć bio, sa starinskim palicama i opremom, pa čak i s odjećom tog razdoblja. Hickory golf kao sinonim za "golf po starinski" dobio je naziv po hickoryju - sjevernoameričkom drvu (američki orah) od kojega su se u počecima golfa izrađivali "shaftovi" (cijela drška golf palica). (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter