Brijuni: Fotografije znanih i skrivenih kutaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Brijunima je promovirana prva službena fotomonografija tog nacionalnog parka, ciji je autor zagrebacki fotograf Marko Vrdoljak. Na 256 stranica ona donosi više od 300 fotografija Brijuna sa zemlje, iz zraka i iz mora.

Uz svu ljepotu flore i faune otocja, javnosti se prvi put prikazuju detalji iz luksuznih rezidencijalnih vila i Titovi podrumi. Tu su i fotografije sakralne umjetnosti, kulturne baštine i današnjice. Fotomonografija "šece" kroz svih 14 otoka arhipelaga.

Vrdoljak kaže da je sve što je bilo unaprijed isplanirano i tehnicki osmišljeno palo u zaborav pod naletom emocija koje su ga obuzele pri susretu s praiskonskom ljepotom prirode.

- Nit vodilja bila mi je snimiti ono što prosjecan turist ne vidi, zapravo fotografijom docarati osjecaj koji imam dok snimam odredeni kadar. Zahvalan sam na dobivenoj prilici za bilježenje ljepota fascinantnih, velicanstvenih, netaknutih i zavodljivih Brijuna, otocja na kojemu je pisana povijest. Uvukao sam se u najskrivenije kutke, prošetao tajnim odajama rezidencija, zaranjao u plave lagune i slušao razgovore mladih srna, mirisao cvijece u bujnim rasadnicima, osjecao plavetnilo snova dupina te odgonetao tajnu Titovih podruma, rekao je Vrdoljak.



- Želja nam je podariti svjedocanstvo o Brijunima i njihovoj caroliji kroz objektiv iskusnog fotografa. Stoga je fotomonografija zapravo svojevrsna pozivnica u kazalište u kojemu su glavni glumci stara maslina, livada sa stoljetnim crnikama, drvoredi, makija, uvala Verige... Ovom fotomonografijom šaljemo pozivnicu na bal na kojem je glazba šum valova, šuškanje lišca, glasanje životinja i huk vjetra, rekao je ravnatelj NP-a Brijuni Eduard Kolic.

Glavni urednik Branko Lukic takoder je istaknuo da su fotografije u monografiji zapravo poticaj i poziv za dolazak na Brijune i njihovo istinsko doživljavanje, koje se može osjetiti samo boravkom na njima.

Fotomonografija je tiskana u tisucu primjeraka. Polovica ce biti na prodaju u suvenirnici hotela Neptun, a preostalih 500 darovat ce se partnerima i uvaženim gostima. NP Brijuni dao je stotinjak fotografija izraditi u velikom formatu te ce one krasiti prostorije hotela Neptun i Istra.


Podijeli: Facebook Twiter