Brijuni dobili prvo hibridno plovilo

Brijuni sudjeluju u raznim EU projektima (M. MIJOŠEK)
Brijuni sudjeluju u raznim EU projektima (M. MIJOŠEK)

Akvatorij zaštićenog morskog područja Nacionalnog parka Brijuni odsad će nadzirati ekološki prihvatljivije plovilo proizvedeno u rapskom brodogradilištu Brodogradnja Pičuljan. Riječ je o prvom hibridnom plovilu u Hrvatskoj vrijednom 1,6 milijuna kuna, koje će se koristiti za nadzor i istraživanje zaštićenog morskog područja.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep izjavio je da je i ovo primjer kako se ulaganjem u zelenu opremu nacionalnih parkova i parkova prirode, povećava razinu zaštite prirode te se istovremeno stvaraju poslovi za domaće tvrtke.

U funkciji čuvara prirode

Nabavu ovog hibridnog plovila odobrilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a u iznosu od 80 posto sufinancirao ju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz klasični pogon, plovilo koristi i dva elektromotora te je prihvatljivije za okoliš jer ga manje onečišćuje. U Nacionalnom parku Brijuni potvrđuju da će plovilo koristiti čuvari prirode i stručnjaci NP-a Brijuni za istraživanje i nadzor akvatorija parka prirode i stručnjaci NP-a Brijuni plovilo će koristiti za nadzor i istraživanje akvatorija parka koji odlikuje veliko bogatstvo flore i faune.

Ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmović tom je prigodom rekao da im je cilj raditi na održivom razvoju i upravljanju uz što manje troškove, te na zaštiti i unapređenju svih prirodnih i kulturno povijesnih vrijednosti Brijuna. Dodao je da je tu zadaću lakše ostvariti uz kvalitetnu podršku nadležnih institucija.

Novo vozilo dugo je 9,6 metara te dostiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova, a interes za ovim ekološki prihvatljivijim plovilom već su pokazale ustanove koje se bave zaštitom prirode u Sloveniji i Italiji. Nabava hibridnog plovila tek je jedan u nizu projekata za čistiji transport koji se provodi na otočju. Naime, Uprava Parka dosad je nabavila 16 električnih automobila, 12 električnih bicikala, dva električna vlakića za posjetitelje, četiri segwaya te je postavila tri punionice za električna vozila.

Također, u protekle četiri godine na Brijunima su realizirani projekti vrijedni gotovo 20 milijuna kuna. Podsjetimo, kako je krajem prošle godine otvoren novi edukacijsko-prezentacijski centar "Kuća za brodice" vrijedan oko 9 milijuna kuna. Financirali su ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt "Integracije u EU Natura 2000" sa 3,2 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 4,9 milijuna kuna, Mreža zaštićenih područja Mediterana MedPAN sa 110.000 kuna, dok je ostatak osigurao NP Brijuni.

U pripremi novi projekti

Također, u pripremi je i izrada dokumentacije za projekt "Suvremeni turistički doživljaj skrivenih posebnosti Brijuna" koji će aplicirati za financiranje iz EU fondova, a čija procijenjena vrijednost iznosi 22,8 milijuna kuna. U Ministarstvu zaštite okoliša ističu da je u razne infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima u Hrvatskoj, u zadnje četiri godine uloženo oko 400 milijuna kuna, a za EU sufinanciranje pripremaju se novi projekti vrijedni preko pola milijarde kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter