Brijuni ce zasjati starim sjajem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncem listopada, kao što je bilo i najavljivano, zapoceli su povijesni radovi preuredenja hotela Istra na Velom Brijunu. Osim preuredenja vile Lovorke i nabavke broda "Veli Brijun", ovo je zasigurno najveca investicija na Brijunima u posljednjih 25 godina. Pritom mislimo na civilne strukture na otoku jer se na Velom Brijunu nalazi rezidencijalni dio predsjednika republike i vojni dio, u kojem su takoder renovirani apartmani i smještajni kapaciteti za visoke casnike HV-a i vojne atašee u RH.

Šminkanje Neptuna


- Realizacija projekta koji se odnosi na rekonstrukciju hotela Istra pocela je ranije, no ticala se dokumentacije za objavu i provedbu javnih nadmetanja za odabir najpovoljnijih ponuditelja i izvodaca radova te nabavke novog namještaja. Hotel Istra ce tako do konca ožujka, ili barem do pred Uskrs iduce godine, doživjeti cjeloviti preobražaj. Svih 30 soba i zajednickih prostorija bit ce kompletno uredene i renovirane. Bit ce postavljena nova vodovodna i elektricna instalacija i sanitarije. Sobe ce se kompletno urediti na prvom i drugom katu hotela, dok ce sobe i apartmani na trecem katu biti temeljito modernizirani.

Kompletno renoviranje planira se i u hotelskom caffe baru i lobiju te na stubištu. Kongresna dvorana nece se dirati kao ni ostali popratni prostori hotela Neptun. Osim toga, namjerava se renovirati i osvježiti desetak soba u susjednom hotelu Neptun, no ti ce poslovi biti iskljucivo "šminkanje" postojecih kapaciteta. Javna ustanova Nacionalni park Brijuni za tu je investiciju iz proracuna ustanove izdvojila šest milijuna kuna, izjavila je voditeljica marketinga Vesna Danko Klunic.





- Namjera nam je uložiti i tri milijuna kuna za uredenje soba u hotelu Neptun. Ubrzo cemo zapoceti s kompletnom adaptacijom Camcarnice, kuce na moru, secesijske zgrade iz 1902. godine. Za ovu zgradu, koja je pod zaštitom konzervatora, financijska sredstva u visini od tri milijuna kuna osigurala je Svjetska banka posredstvom Ministarstva kulture. Hotel bi trebao biti gotov do proljeca iduce godine, a planiramo da za Uskrs budemo otvoreni za naše goste. Dotad su svi naši kapaciteti na otoku zatvoreni.

Za sljedecu godinu planira se i uredenje zgrada arheološkog i etnografskog muzeja, vanjskog dijela vile Kupelwieser, sanacija krovišta vile Marica te uredenje vila Primorka i Dubravka. Za te smo radove osigurali oko osam milijuna kuna, rekla je Klunic.

Retro je opet u modi


Tijekom jucerašnjeg jutra naša se novinarska ekipa uputila na Veli Brijun ne bismo li provjerili kako teku radovi. Dvadesetak radnika zagrebacke tvrtke Tim color zapocelo je s uklanjanjem sanitarija i stare keramike. Uklonjeni su tapisoni i stare štukature, a pregradni zidovi nisu dirani. Kako doznajemo na gradilištu, sobe ce biti medusobno povezane pa ce gosti moci iznajmljivati dvokrevetne sobe ili citave apartmane s posebnim sobama.

Na prvom katu hotela Istra vec su skinute stare sanitarije, dok se na drugi kat tek planira krenuti. Jucer se strugala i stara boja s drvenarije te se odvlacio materijal iz zgrade. Barža, mali trajekt Javne ustanove, je kamione pune šute prevozila do Fažane ne bi li se gradevinski otpad odnio s otoka. U meduvremenu su djelatnici hortikulture na otoku poceli preuredivati ulaz u hotel.

U susjednom hotelu Neptun zasad se ne radi dok se ne zgotove radovi u hotelu Istra, u kojem nije ostalo ništa od starog namještaja. Dio je rashodovan, a dio sacuvan ne bi li se iskoristio za sobe koje bi, iako kompletno renovirane, trebale biti u retro stilu. No u hotelskim ce sobama ipak uglavnom biti novi namještaj.





Dok smo razgledavali gradilište, na otok je stigla grupa domacih i stranih turista. U pratnji turistickih vodica krenuli su u razgledavanje, no pažnju im je ipak plijenio "raskupusani" hotel tik uz obalu glavne luke ovog najveceg otoka brijunskog arhipelaga.

Podsjetimo, hotel Istra sagraden je 1910. godine. Tadašnji vlasnik otocja Paul Kupelwieser financirao je izgradnju tri hotela i to Neptun 1, Neptun 2 i Neptun 3, koje je krasio luksuz tog doba - prvi natkriveni i grijani bazen na ovim prostorima. Brijunski su hoteli stradali za vrijeme 2. svjetskog rata, a na temeljima tih ruševina sagradena su nova dva hotela - Istra i Neptun. Hotel Carmen je sagraden 1943., a renoviran 1976. godine.

Deset godina kasnije renoviran je hotel Istra, zajedno s hotelom Neptun, i sagradena je kongresna dvorana i to za potrebe sastanka OPEC-a. Tako ce hotel Istra nakon punih 25 godina dobiti novi izgled i - tko zna - možda i više gostiju.


Podijeli: Facebook Twiter