Brijune vole izletnici, jahtaši i domaći gosti

Na Brijune dolaze izletnici iz cijelog svijeta
Na Brijune dolaze izletnici iz cijelog svijeta

Nacionalni park Brijuni tijekom prvih deset mjeseci ove godine zabilježio je 29.071 noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani uvećanje od dva posto. Prihod noćenja iznosi 9,49 milijuna kuna, što je oko jedan posto manje nego lani, kad je bio gotovo zaokružen na deset milijuna kuna.

Razlog blagom padu prihoda unatoč povećanju broja noćenja su korekcije cijena, navodi Vesna Danko Klunić, viša stručna suradnica za promidžbu i odnose s javnošću Javne ustanove Nacionalni park Brijuni. Tijekom ove godine u hotelima je boravilo oko 6.800 gostiju.

- Broj noćenja je veći, a prihod nešto manji zbog korekcije cijena jer smo snizili cijene smještaja u hotelima, osobito u objektu Karmen, koji i nije hotel u pravom smislu riječi. Nažalost, moramo se prilagoditi stanju objekata budući da nema ulaganja.

Hotel Istra, u sklopu zajedničkog objekta Neptun-Istra, obnovljen je pa te sobe i apartmani imaju standard od četiri zvjezdice, no cijeli objekt ukupno ima tri zvjezdice, navodi Danko Klunić. Tradicionalno najbrojniji strani gosti hotela su Talijani, Slovenci, Nijemci, Austrijanci te gosti iz zemalja regije i Rusi. Osim u hotelima, smještaj je moguć i u luksuznim vilama.

- Osim same kategorije hotela, gosti plaćaju i lokaciju nacionalnog parka jer se takav okoliš i privatnost koju dobiju na otoku također uračunava u cijenu, istaknula je. Na Brijunima se ujedno već tradicionalno organiziraju kongresi, prezentacije te programi team buildinga, koji također donose dio prihoda.

Nacionalni park Brijuni, odnosno Veliki Brijun tijekom prvih deset mjeseci posjetila su 154.992 izletnika, što je gotovo četiri posto više nego lani. Prihod izleta je pak 14,91 milijun kuna, što je gotovo šest posto više nego lani, a razlog povećanju je vjerojatno i taj što je izjednačena cijena izleta za domaće i strane goste. Gosti na Brijune stižu iz cijelog svijeta, a najviše posjetitelja traži vođenja na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku.

U brijunsku luku ove godine doplovila je i 1.701 jahta, što je 13 posto više nego u isto vrijeme lani, kad ih je bilo 1.500. Prihod od nautičara povećao se za gotovo 11 posto, lani do kraja listopada je iznosio 1,87 milijuna, a ove godine 2,07 milijuna kuna. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter