Brijeg otklizio tik do ceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tik do ceste koja iz sela Africi vodi u Mandare zaustavio se odronjeni brijeg kojeg je nizbrdo natjeralo danonocno padanje kiše i snijega.

- Odron je širok oko 50 metri, a od vrha je skliznuo oko 150 metara zdolon, pa je sigurno tu pošlo dva mijari kubika materijala, procjenjuje Ivan Brajuha koji zajedno sa svojom i bratovom obitelji živi u Mandarima, zaseoku Mjesnog odbora Gradinje koji se nalazi u Opcinu Cerovlje s kojom ih povezuje jedino ova cesta.

Srecom, odron se zaustavio baš na zaravni prije ceste, pa je jedinu smetnju odnosno opasnost predstavljalo drvece koje je stršalo prema cesti što je Brajuha vec sam riješio pilom. Ipak, nagomilana natopljena smjesa zemlje, kamenja i drveca koja se nalazi odmah ponad ceste i dalje predstavlja opasnost za sigurnost vozaca te potencijalnu blokadu ove nerazvrstane ceste, pa je Brajuha, koji je inace predsjednik mjesnog odbora Gradinje, o slucaju osim novinara obavijestio cerovljanskog nacelnika Emila Dausa.

- U izvid ce doci nadzorni inženjer kako bi procijenio samu situaciju, nakon cega cemo vidjeti što cemo dalje. No, apsolutno cemo zaštiti sigurnost mještana i njihove imovine, kaže nacelnik opcine koja inace muku muci s održavanjem velikog broja nerazvrstanih prometnicama, jer se nalazi na tzv. flišnom (tašel) podrucju na kojem su odroni prije pravilo nego iznimka.

Iz odronjenog je natopljenog brijega jucer je još uvijek otjecala voda u potocic kraj ceste, a na samom se odronu na koji smo se uspeli s zajedno s domacinom Brajuhom culo lagano pomicanje dijelova zemlje i drveca.


Podijeli: Facebook Twiter