Brigada bez mrlja iz prošlosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnji dan prije 20 godina ustrojena je 119. brigada HV-a. U sklopu programa proslave važne obljetnice predstavnici Grada Pule i Istarske županije, Kluba 119. brigade, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i drugih institucija te clanovi obitelji poginulih i ranjenih branitelja položili su vijence i upalili svijece u spomen na poginule suborce i branitelje.

To su ucinili na središnjem križu na gradskom groblju te spomeniku poginulim braniteljima u Parku Franje Josipa na rivi.

Nakon druženja na terasi hotela Riviera nekadašnji suborci uputili su se na prijem u sjedište županije gdje ih je kratko ugostio župan Ivan Jakovcic.

Uz rodendanske cestitke i zahvalu na svemu ucinjenom, župan je rekao da se ovim prijemom preko zapovjednika želi zahvaliti svima koji su bili dio 119. brigade te naglasio da je Istarska županija i tih nemirnih godina pokazala veliku cežnju za slobodom.

U ime organizacijskog odbora proslave 20. godišnjice Roberto Fabris, zadnji zapovjednik brigade, ukratko je podsjetio da je kroz nju prošlo više od šest i pol tisuca ljudi, koji su djelovali na podrucju grada Stona, dio je bio u Slavoniji, a najveci je dio njenih pripadnika djelovao na lickoj bojišnici.

Brigada je sudjelovala i u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", kada je iz Istre prema Lici, kako je naveo, krenulo više od sto kamiona.

- Ponosan sam što mogu navesti da kroz cijeli ratni put naša brigada nema niti jednu mrlju, a svi su njeni pripadnici svoje zadatke odradivali pošteno, istaknuo je Fabris te je dodao da su, nažalost, tijekom djelovanja izgubili sedam pripadnika i imali više od 80 ranjenih.

Uz rijeci da i nakon što je brigada razvojacena njen klub pokušava održati sjecanje na sve te ljude, kazao je da je u pripremi i spomen-soba 119. brigade. Krajnji je cilj svega, kako je zakljucio, da za 30 i više godina, kada njih više ne bude, sjecanje na 119. živi.

Središnja proslava obljetnice, svecana akademija na koju su pozvani svi pripadnici 119. i brojni gosti zakazana je za petak u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja.


Spomen na sedam poginulih sinova

Brigada i danas cuva uspomenu na sedam poginulih pripadnika koji su dali živote za domovinu. Uz Tomislava Brstila, Dušana Bulešica i Marijana Vinkovica to su Damir Meaški, Nenad Kalcic, Bajra Draginovic i Slavko Cindric.

Status ratnog vojnog invalida ostvarilo je oko 80 pripadnika. (B. PETROVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter