Bridget Jones u utrci za National Book Award

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnoviji nastavak serijala o bucmastoj Londončanki Bridget Jones iz pera Helen Fielding, autobiografija glumca Davida Jasona, te knjige komičarki Dawn French i Jennifer Saunders u užem su izboru za jednu od najprestižnijih britanskih književnih nagrada National Book Award, piše britanski BBC.

Fielding je nominirana u kategoriji popularne proze za svoj treći roman iz serijala o Bridget pod naslovom "Bridget Jones: Luda za dječakom", koji je nakon objave prošli mjesec naišao na mješovitu reakciju čitatelja i kritike. List Sunday Times nazvao ga je "emocionalno neautentičnim", a Daily Telegraph opisao ga je riječima "sramotan", "budalast" i "nerealan". Čitatelji su pak zasuli društvene mreže nezadovoljnim komentarima na autoričinu odluku da "ubije" šarmantnog i dragog Marka Darcyja.

Bridget se natječe s bolje prihvaćenim romanima "Solo" Williama Boyda, novoj priči o Jamesu Bondu čija se radnja odvija 1969., te "Bijela kraljica" Philippe Gregory, priči o Elizabeth, supruzi Henrika VII. Među ostalima su nominirani "Oh Dear Sylvia" Dawn French, "The State We're In" Adele Parks i "An Officer and a Spy" Roberta Harrisa.

Nagrada National Book Award, nazivana i "Oscarom izdavaštva", dodjeljuje se u ukupno deset kategorija. Kriteriji za nagradu temelje se u prvome redu na općoj privlačnosti knjige, njezinu profilu te prodaji, a nakon predstavljanja pobjednika 12. prosinca na televizijskom programu ITV1 o svojim će favoritima među pobjednicima svake pojedinačne kategorije priliku za glasovanje dobiti i sami čitatelji. Pobjednički će naslov biti proglašen najboljim romanom godine 26. prosinca. Lani je tu prestižnu titulu dobio erotski roman "Pedeset nijansi sive" britanske spisateljice E.L. James. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter