Bridges i braca Coen otvorili Berlinale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se festivali A-lige u pravilu otvaraju svjetskom premijerom, 61. medunarodni filmski festival u Berlinu, popularni Berlinale, u cetvrtak je otvoren westernom brace Ethana i Joela Coena «True Grit» («Covjek zvan hrabrost»), koji je ugledao mrak americkih kino dvorana još prije dva mjeseca.

Rijec je o remakeu istoimenog filma Johna Hathawaya s Johnom Wayneom. U Hathawayevu filmu, Wayne glumi umornog pistolerosa, maršala Reubena J. «Rooster» Cogburna koji više voli biti doma s mackom i starim Kinezom koji mu dopušta da vara na kartama. Iz letargije ce ga probuditi dolazak tinejdžerice koja traži od njega da osveti smrt njena oca i pronade ubojicu.

Braca Coen zadržavaju okvir price, samo što ona postaje mracnija, dakle puno bliža literalnom predlošku Charlesa Portisa. Wayneovu ulogu sada preuzima velicanstveni Jeff Bridges (ovo je nakon mitske uloge Dudea Lebowskog njegov veliki povratak braci Coen). No, dok je John Wayne nosio famozni crni povez preko desnog oka, Bridges ga je stavio preko lijevog oka i lik mu je puno više iznijansiran.



Paralelni program «Forum» otvoren je iznimno brutalnim filmom kongoanskog autora Djoa Tunde Wa Munge «Viva Riva!». Opet je dakle rijec o strogo žanrovskom filmu u kojem se jedan pohlepni šminkerski gangster bori za prevlast u podzemlju Kinšase i njenim ulicama zla.

- Ove godine napravili smo drugaciji program i pokušat cemo predstaviti nove smjernice unutar svjetske kinematografije - rekao je direktor festivala Dieter Kosslick. U službenoj konkurenciji za nagrade ima neuobicajeno mnogo filmova mladih i medunarodno dosad nepoznatih redatelja. Teme koje dominiraju su društveno nasilje i bracni problemi.

Berlinale ce u svim programima do 20. veljace prikazati ukupno 385 filmova iz 58 zemalja, a vidjet ce ih više stotina tisuca gledatelja jer je taj festival, za razliku od Cannesa, Venecije i nekih drugih, otvoren za široku publiku i održava se u brojnim berlinskim kino dvoranama. U glavnom programu bit ce prikazana 22 filma, od cega njih 16 konkurira za neku od nagrada. Ipak, glavne nagrade najcešce idu malim neholivudskim produkcijama - lani je to bio turski film «Med», godinu dana ranije glavnu nagradu dobio je peruanski film «Mlijeko tuge», a 2008. «Zlatnog medvjeda» odnijela je Jasmila Zbanic i film «Grbavica».

Hrvatskog filma na festivalu ove godine nema ni u jednoj kategoriji, ali ce u programu «Shooting Star» koji promovira mlade i perspektivne glumce sudjelovati Marija Škaricic koja se na festivalu predstavlja u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter