Breza Žižović: Dobri lonci temelj su dobre kuhinje

Breza Žižović (D. ŠTIFANIĆ)
Breza Žižović (D. ŠTIFANIĆ)

Breza Žižović mlada je i nadarena pulska akademska slikarica kojoj, nažalost, silne obveze ne dopuštaju da više vremena provodi u omiljenoj joj kuhinji. Osim što predaje na pulskom Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti, Breza je i dio kreativnog tima teatra Naranča u kojem osmišljava scenografiju.

Kuhanje, priznaje, za nju nije tlaka, kao što jest tlaka mnogim prezaposlenim ženama, nego - čisti užitak.

- Kuhanje je nešto što me opušta, naravno, ukoliko stignem nakon svih obveza. Posljednjih mjesec dana radila sam i na fakultetu i u kazalištu i nisam imala vremena za kuhanje, što me ponekad malo frustrira. Volim kuhati doma jer znam što jedem, znam gdje sam kupila određenu namirnicu i na koji način sam je pripremila. Volim odlaziti i u dobre restorane, na isprobana mjesta, ali trenutačno nisam u mogućnosti, kaže Breza. Svako jutro napravi đir po pulskoj tržnici, a utorkom po domaće namirnice odlazi i na ekotržnicu u Šijanu.

U obitelji Žižović svi vole kuhati i jesti, kaže Breza. Otac Budimir, voditelj pulskog HRT-a, autor je kuharica, redovni sudionik gastro-fešti i poznavatelj dobre hrane. Kuhačom vješto barata i brat Bojan, no glavna i "stalna" kuharica je mama Lidija.

- Tata je povremeni "gost" u kuhinji, on priprema neke specijalitete, poput punjene patke, koje mama ne priprema ili joj se ne da zbog stalnog kuhanja.

No, kakva je scenografija Brezine kuhinje?

- Volim dobre lonce, to je dobar materijal od kojeg radim scenografiju. Dobri lonci su dobar temelj za dobro kuhanje i tu su mi jako bitne boje koje se provlače i kroz moje slike. To su boje Istre: crvena zemlja, žuto grožđe…Nije bitno koliko vremena potrošim na kuhanje, bitno je skuhati nešto što ćemo slatko pojesti. Pokušavam pripremati raznovrsna jela, najčešće mediteranska, vezana uz istarsko podneblje, a volim i recepte iz Bračne kuharice Igora Mandića, priča Breza.

Na pitanje koja su joj omiljena jela, odgovara - brodeti, iako voli i maneštre, rižote, jela od gljiva. Slatkiši su obavezni, osobito kada eksperimentira s drugim kuhinjama, poput francuske. A da bi jelo bilo ukusno i fino, potrebno je u kuhanje unijeti dobru želju: "Ako želiš nešto fino pojesti, onda ćeš i dobro skuhati jer su želja da dobro skuhaš i ljubav prisutni i sigurno će jelo dobro ispasti".

Lignje na brodet

Sastojci: 500 g lignji, 2 kapulice, 2 česna češnjaka, lovorov list, 2 deca domaće šalše, dec bijelog vina, žličica octa od šipka, sol

Priprema: Narezanu kapulu izdinstam, dodam češnjak, potom lignje koje je potrebno dinstati dok ne omekšaju. Najbolje je da su prethodno bile zamrznute jer tako lakše omekšaju. Potom dodam šalšu i lovor te pustim da se šufigiva dok se ne prožmu okusi. Dodam bijelo vino i maknem poklopac da alkohol ishlapi. Posolim koliko treba, a na kraju dodam žličicu octa koji jelu daje kiselkasto-slatkasti okus koji volim kod brodeta. Još dvije minute se kuha. Uz brodet poslužujem domaću bijelu palentu koja ima puno bogatiji okus od žute. Nabavljam je na ekotržnici, kuha se od 20 do 30 minuta i njen se okus ne može mjeriti s onim kupovne palente. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter