"Breza" i "Tajna starog tavana" na velikom platnu - besplatno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski dan audiovizualne baštine (za kojega će se u petak u pulskom Kinu Valli, uz slobodan ulaz, u 17 sati prikazati film "Tajna starog tavana" te u 19 sati domaći klasik Ante Babaje "Breza"), organizira Pulski filmski festival, u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim filmskim arhivom - Hrvatskom kinotekom.

UNESCO je Svjetski dan audiovizualne baštine proglasio 2005. godine s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa, a ove se godine održava pod sloganom: "Audiovizualna baština: otkrij, pamti i dijeli".

U hrvatskom programu manifestacije kojoj je cilj jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog nasljeđa, diljem zemlje, u 30-ak kina, prikazat će se hrvatski filmski klasik "Breza" Ante Babaje iz 1967. godine, nastao prema noveli Slavka Kolara. Ova filmska priča o životu u nemilosrdnoj seoskoj sredini, osvojila je Brončanu arenu na Pulskom festivalu; Velimir Bata Živojinović osvojio je Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, a Tomislav Pinter Zlatnu arenu za kameru.

Za mlađu publiku prikazat će se "Tajna starog tavana" iz 1984. redatelja Vladimira Tadeja, o dvojici radioamatera, čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu, u koju se zbog moćnog oružja upliće međunarodna špijunska organizacija. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter