Brendirana medulinska ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medulinsko podrucje može se pohvaliti dvama etiketiranim maslinovim uljima koja proizvode obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva Tanger i Crnobori. - Do kvalitetnog maslinovog ulja jako je težak put, no najvažnije je imati dobre masline koje treba na vrijeme ubrati i isti dan preraditi. Prošla godina bila je za pamcenje jer je ulje bilo izvrsne kvalitete, rekao je Mario Crnobori na konferenciji za novinare.

Proizvodi cetiri vrste ulja koja su ove godine dobila tri zlatne medalje na smotrama u Dalmaciji i Istri, a prije dvije godine kuci se vratio s cak pet zlata. Dva monosortna ulja dobiva od vrste leccone i ascolana, a višesortna od mješavina francuske picholine, leccina i pendolina te buže, bjelice i karbonace. Ove godine proizveo je 450 litara ulja s 40-ak stabala koja se nalaze u Banjolama na 12 metara od mora. Proizvodnjom ulja bavi se 15 godina.

Svoja je ulja etiketirao i Silvano Tanger koji je u maslinarstvu pet godina, a ujedno je i predsjednik poljoprivredne udruge Ulika. - Udruga broji 145 clanova i zadnjih godinu i pol agresivnije se probijamo na tržište. Ove godine svojim smo clanovima omogucili kemijsku analizu ulja i rezultati su bili izvrsni. Granica za prisutnost slobodnih masnih kiselina je 0,8 posto, a u našim uljima izmjereno je od 0,09 do 0,17 posto. Peroksida je bilo ispod ili oko dva posto. Medulinsko ulje prepoznato je i izvan Hrvatske jer je Marco Oreggio, najveci strucnjak za maslinovo ulje, rekao da imamo bolji leccino nego Talijani. Na podrucju opcine ima 65 tisuca maslina, a jedan naš clan ih ima cak tri i pol tisuce. Za deset godina necemo znati što s uljem, rekao je Tanger.

On proizvodi tri vrste ulja, odnosno monosortno od karbonace i dvije mješavine od sorte leccino, pendolino, frantoio te ascolana tenera, istarska bjelica, leccino i buža. Ove godine imao je najbolju berbu i proizveo 450 litara ulja te osvojio pet zlatnih i dvije srebrne medalje na smotrama u Istri i Dalmaciji. Najavio je spektakl maslinovog ulja u Medulinu u ožujku 2010. na koji ce udruga pozvati 30 najboljih hrvatskih maslinara. Izrazio je želju da ugostiteljski objekti na podrucju opcine u svoju ponudu uvrste i medulinska ulja.

Nacelnik Goran Buic najavio je da ce izmjenama prostornog plana predvidjeti uljaru i kušaonicu ulja na podrucju Ševe. - U suradnji s Ulikom i zainteresiranim privatnicima krenut cemo u izgradnju uljare jer Opcina želi strateški stajati iza svojih maslinara, rekao je Buic. Dotad ce, prema Tangerovoj najavi, jedan od clanova udruge u Pomeru otvoriti miniuljaru kapaciteta prerade 200 kilograma maslina na sat.


Podijeli: Facebook Twiter