Brena i Severina pozvane, Mesic ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Stjepan Mesic nije pozvan ni na jedan od dva svecana prijema koje je predsjednik Republike Ivo Josipovic organizirao u povodu službenoga posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadica. "To je pogreška. Apsolutno je trebao biti pozvan", komentirao nam je iskusni hrvatski diplomat koji nije želio biti imenovan.

Prvoga dana posjeta predsjednik Republike organizirao je svecanu veceru za gosta i njegovo izaslanstvo, što je redoviti dio protokola službenih predsjednickih posjeta. Na toj je veceri bilo pedesetak uzvanika iz državnoga i javnog života, medu kojima nije bilo bivšeg predsjednika Republike. U Mesicevu mandatu, medutim, bivši bi hrvatski dužnosnici bili pozivani na slicne vecere ako su imali aktivnu ulogu u razvijanju odnosa s konkretnom zemljom, tvrde njegovi suradnici.

No Mesic nije pozvan ni na opuštenije vecernje druženje hrvatskih i srpskih javnih osoba koje je Josipovic organizirao na kraju Tadiceva posjeta, u cetvrtak navecer u Muzeju za umjetnost i obrt.





Ondje se, uz revijalnu glazbu i široke osmijehe, okupilo šaroliko hrvatsko-srpsko društvo: od predsjednika Sabora Luke Bebica i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovica preko Aleksandra Tijanica i Srdana Šafera do Lepe Brene, Severine i Kemala Montena. Ni na taj dogadaj, koji je predsjednik Josipovic nazvao tulumom, Stjepanu Mesicu nije upucen poziv.

- Smatram to previdom. Hrvatska još nema razradenu praksu na koje bi dogadaje trebalo pozivati bivšega predsjednika, komentirao nam je Mesic. Na naše pitanje bi li on, da je još predsjednik, na susret s predsjednikom Srbije pozvao svojega prethodnika zaslužnog za poboljšanje medusobnih odnosa, odgovorio je potvrdno.

- Ja sam otvorio suradnju Hrvatske i sa Srbijom i s Crnom Gorom. Ja sam se u Beogradu ispricao. Ja sam bio ralica koja je prokrcila taj put, podsjetio je Mesic. Diplomati, pak, tvrde da bi trebalo protokolarno urediti da bivši predsjednik biva pozivan na sve prijeme za službenih posjeta predsjednika drugih država.





U Uredu predsjednika su nam objasnili da Mesica na svecanu veceru nisu pozvali je nije takva praksa. «Ne vidimo u tome problem, jer nije bilo odstupanja u odnosu na dosadašnju praksu. Pritom naglašavamo da bivšem predsjedniku nitko ne osporava zasluge».

Na neformalno druženje, pak, Mesic nije pozvan jer je dogadaj zamišljen kao druženje uzvanika iz širega društvenog miljea. Istina, kažu u predsjednickom uredu, pozvani su i predsjednik Sabora i predsjednica Vlade, ali bivši predsjednik nije, jer bi se tada moglo pitati zašto nisu pozvani bivši premijeri, ministri i drugi dužnosnici koji su takoder doprinijeli poboljšanju odnosa sa Srbijom. «Kako cete utvrditi tko je napravio više, a tko manje? Zato pozivamo samo sadašnje, a ne i bivše dužnosnike», objasnili su u predsjednickom uredu. (Piše Boris PAVELIC/Novi list; Snimio Damir SENCAR/PIXSELL)






Srpskom glumcu Sergeju Trifunovicu razbili auto


Poznati srpski glumac Sergej Trifunovic, koji u Zagrebu promovira novi glazbeni show MTV-ja «Hitoramu», pamtit ce posjet metropoli po jednoj potrganoj registraciji, razbijenom retrovizoru i cijelom vjetrobranskom staklu na automobilu. Ali nije Trifunovic sudjelovao u prometnoj nesreci pa nedajbože pobjegao, pa da onda hrvatski mediji pišu kako je još jednom ovaj srbijanski celebrity pobjegao s mjesta nesrece. Trifunovic je na razbijeni auto, parkiran u središtu Zagreba, naišao upravo kada se vratio s prijema u Muzeju za umjetnost i obrt na kojem se uspostavljala nova razina hrvatsko-srpskog prijateljstva. Predsjednici se miluju, ugošcuju jedan drugog, ispricavaju za nepodopštine, pa i zlocine, a i gospodarstvenicima su sve punija usta: "Bilo je dosta izolacije".

- Ma jest malo smiješno da sam se baš vratio s prijema na kojem su se susreli Josipovic i Tadic. Parkirao sam na uglu Ilice i Krajiške, gdje se fakat auto vidio. Ali netko je radio ozbiljan posao: prvo je potrgao registraciju, ali to mu ocito nije bilo dovoljno pa je razbio retrovizor, ali ni to ga nije zadovoljio pa je slupao vjetrobransko staklo. Uz prijatelje i puno dobre volje, šteta od 1.200 kuna, kaže Trifunovic. (D. M.)


Podijeli: Facebook Twiter