Breiviku produljeni zatvor i boravak u samici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Oslu u ponedjeljak je za osam tjedana, od kojih cetiri tjedna u samici, produljio istražni zatvor Andersu Behringu Breiviku, pocinitelju krvavih napada 22. srpnja u Norveškoj.

Behring Breivik koji je priznao krivnju za dva napada u kojima je život izgubilo 77 ljudi bit ce dakle u istražnom zatvoru do 14. studenog, a u samici do 17. listopada. Nakon isteka tog roka, sud ce opet odlucivati o produljenju.

"Sud ne smatra nerazumnim njegov ostanak u samici zbog opasnosti da on ili drugi zatvorenici komuniciraju s pomagacima i unište dokaze", rekla je u ponedjeljak sutkinja Anne Margrethe Lund nakon vijecanja.

Ovo trece Breivikovo pojavljivanje na sudu nakon uhicenja 22. srpnja održalo se, na zahtjev policije, iza zatvorenih vrata.

Odvjetnik obrane Geir Lippestad rekao je za agenciju France Presse da je njegov branjenik "pripremio pisanu izjavu" i da se sudu opet požalio na teške uvjete boravka u samici.

Breivik je nakon uhicenja na dan napada u potpunoj izolaciji koju je nazvao "sadistickim mucenjem", u zatvoru visoke sigurnosti pokraj Osla.


Podijeli: Facebook Twiter