Breivik umobolan, lijecenje umjesto zatvora?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Psihijatrijski vještaci koje je imenovao sud zakljucili su da je norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik umobolan i nije kazneno odgovoran, objavio je u utorak tužitelj Svein Holden, javile su agencije.

Breivik je u dva napada 22. srpnja u Norveškoj ubio 77 ljudi prvo u bombaškom napadu u središtu Osla a potom i na ljetni kamp vladajuce Laburisticke stranke u kojem su vecinom bili tinejdžeri.

Psihijatrijski nalaz mogao bi znaciti da Breivik nece biti osuden na zatvorsku kaznu, rekao je Holden.

»Zakljucci su... da je umobolan. (...) On živi u vlastitu imaginarnom svijetu i njegove misli i djela upravljane su iz toga svijeta«, rekao je Holden na konferenciji za novinare, a prenio Reuters.

Ekstremni desnicar Breivik razvio je »paranoidnu shizofreniju«, rekao je Holden i citirao izvatke iz psihijatrijskog izvješca, javlja AFP.

»Ako je konacan zakljucak da Behring Breivik nije kazneno odgovoran, tražit cemo da mu sud po okoncanju procesa izrekne mjeru obveznog psihijatrijsko lijecenja«, rekla je tužiteljica Inga Bejer Engh. To lijecenje moglo bi biti »doživotno«, objasnila je Bejer Engh.

Ako sud prihvati psihijatrijske zakljucke protuimigrantski militant bi mogao biti držan u psihijatrijskoj ustanovi sve dok bude predstavljao prijetnju za društvo, a mogao bi biti osloboden ako se utvrdi da je ozdravio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter